Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроскептиците в Консервативната партия заплашиха да гласуват против продължаване на преговорите за Брекзит

| обновено на 13.02.19 в 17:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей настоя, че Обединеното кралство иска да напусне ЕС със сделка на 29 март. Това става след разпространените тази сутрин съобщения, че нейният главен преговарящ с ЕС Оли Робинс в неформален разговор е заявил, че вероятно ще има голямо отлагане на Брекзит, ако депутатите отхвърлят сделката на премиера.

Вероятността да се изключи излизането без сделка обаче разгневи евроскептиците в Консервативната партия, които заплашиха да гласуват против процедурата на правителството за продължаване на преговорите за осигуряване на по-добро споарзумение.

На базата на казаното от Оли Робинс разпространената теория тази сутрин е, че правителството умишлено бави гласуването по сделката, така че ако не бъдат постигнати съществени резултати в преговорите, депутатите да бъдат изправени в последния момент пред избор или да подкрепят сделката на Мей или ще последва дълго отлагане на Брекзит.

По време на въпросите към премиера в Камарата на общините днес Тереза Мей отново защити позиция си, че ако депутатите искат да избегнат Брекзит без сделка, е най-добре да подкрепят нейната сделка. И изтъкна, че не е нужно да се обръща внимание на слухове, защото "позицията на правителството остава същата".

"Ние задействахме член 50 от Лисабонския договор за излизане от Евросъюза, чийто срок е две години и изтича на 29 март. Ние искаме да напуснем със сделка на тази дата и работим за това“, каза тя.

Утре депутатите ще гласуват в парламента внесената процедура от правителството за търсене на алтернатива на „предпазния механизъм“, но добавената формулировка за избягване на Брекзит без сделка, ако няма официално споразумение, разгневи евроскептиците в Консервативната партия на премиера, особено след казаното от Оли Робинс за отлагане на Брекзит, и те могат да откажат да подкрепят Тереза Мей, като се въздържат от гласуване. 

"Не можем да гласуваме за това в сегашната му форма, защото изключва сценария без сделка, а това ни лишава от нашите козове в преговорите в Брюксел“, каза Марк Франсоа.

Повечето депутати искат да избегнат Брекзит без сделка, защото се опасяват от хаоса по пристанищата и нарушаването на нормалния бизнес и търговия, но някои „брекзитиъри“ омаловажават тези страхове като типичен резултат от така наречения „Проект страх“ на правителството.

Без подкрепата на евроскептиците мнозинството на Тереза Мей виси на косъм. Евентуална загуба за нея утре в парламента може и да е по-скоро символична, но това отново ще покаже колко лесно уязвимо е правителството.

Тереза Мей вече обеща да се върне в Камарата на общините на 26 февруари и ако до тази дата не бъде постигната сделка, да стартира дебати и гласуване по алтернативни планове на следващия ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна