Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха с ръкопляскания паметта на Трифон Иванов във Велико Търново

| обновено на 13.02.19 в 18:46
4
Снимка: Здравка Маслянкова

Днес се навършиха 3 години от смъртта на легендарния „железен“ защитник на „Етър“ и България Трифон Иванов. Бивши съотборници и фенове на Трифон Иванов се събраха на стадион „Ивайло“ във Велико Търново, за почетат паметта му.

Легендарният Трифон Иванов почина през 2016 г. на днешния ден, след като бе покосен от масивен инфаркт. Първият му мач за националния отбор на България е контрола срещу ГДР през 1988 г., когато вкарва и победния гол, а играта му на Световното в САЩ през 1996 г. остава незабравима.

„Железният“ защитник беше почетен пред паметната му плоча на главния вход на стадион „Ивайло“ във Велико Търново с ръкопляскания, едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя на признателност.

Железният Туньо отиде в небесния отбор на великите, сподели за „Хоризонт“ Красимир Балъков.

„Спомени много, като започнеш още от детските ни години с лагерите във Вонеща вода, с бяганията по снеговете, с майтапите, които той обичаше да прави, с остригванията, които треньорите ни правиха. Един спомен – в типично негов стил, за трето и четвърто място, когато трябваше да тръгнем, ние го чакахме Трифчо, защото той още не беше събудил и станал от празнувания, но го изчакахме и в края на краищата започна мача с нас“, каза Балъков.

 Трифон Иванов беше голям човек и приятел, разказа Игор Бакьов, който беше негов секретар, докато „железният“ беше ръководител на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

„Той ме доведе във Футболния съюз, той беше човекът, който ми отвори вратите към футбола. Не мога да кажа, че е бил шеф, той беше като приятел. Един голям човек, един голям професионалист в работата си“, сподели Бакьов.

Трифон Иванов беше един от най-уважаваните и ценени футболисти от всички фенове без значение на клубната им принадлежност, коментира Пламен Геров от фенклуба на „Етър“.

„Той остана като легенда на българския футбол не само, защото имаше добри футболни успехи, а защото преди всичко беше добър човек. Той остана и работи във Велико Търново – градът, който го създаде като футболист, който го създаде като личност“.

Ежегодно във Велико Търново се провежда детско-юношески турнир на името на Трифон Иванов, а общината учреди специална награда в негова памет за най-добрия млад защитник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени