Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януарската инфлацията в САЩ е без промяна за трети пореден месец в резултат на по-ниските цени на бензина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на 2019 година цените на потребителските стоки и услуги в САЩ останаха непроменени за трети пореден месец в резултат най-вече на спадащите цени на бензина, което е нов сигнал, че на този етап инфлацията не представлява сериозна заплаха за водещата световна икономика, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) през януари остана на ниво от ноември и декември 2018-а година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо повишение с 0,1 на сто.

На годишна база растежът на потребителските цени се забави от 1,9% през декември до 1,6% през януари, отбелязвайки най-слабо повишение от юни 2017-а година.

Енергийните цени се свиха с цели 3,1% спрямо месец по-рано в резултат на рязко понижение с 5,5% на цените на бензина на месечна база след техен спад с 5,9% през декември. Цените на храните се увеличиха с 0,2% след растеж с 0,3% месец по-рано, като разходите за здравеопазване също нараснаха през януари с 0,2% спрямо последния месец на 2018-а година, когато се повишиха с 0,3 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши очаквано за пети пореден месец с 0,2%, докато основната инфлация на годишна база продължи да нараства с 2,2% за трети пореден месец. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нарастват над важното целево ниво на банката от 2 на сто, все още няма индикации, че това може да доведе до ускоряване и на водещата инфлация (на индекса CPI).

Днешните данни изглеждат в подкрепа на изразената от Фед след края на януарското заседание  "предпазливост" по отношение на по-нататъшно повишаване на лихвените ставки.

Междувременно растежът на заплатите се забави през януари. След коригиране на инфлацията, средното почасова заплащане нарасна през януари с 0,2% спрямо декември, когато  се повиши с 0,4% и след повишение с 0,3% през ноември. На годишна база обаче средното седмично почасово заплащане се повиши през януари с 1,7%, отбелязвайки най-солиден ръст от средата а 2017-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени