Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Парамов: Десетки милиарди се губят в мъглата на безотговорността у нас

Кольо Парамов
Снимка: БГНЕС
Българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела. Темата беше обсъдена на среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха американският посланик, главният прокурор и председателят на ДАНС.

Страната ни е получила информация от САЩ за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България.

Знае се кой е титулярът на сметката. Става дума за парични преводи за милиони евро. Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави. Основанията са били недействителни, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервю за БНР Кольо Парамов, финансов консултант и бивш главен ревизор на БНБ, коментира темата за венецуелските петродолари у нас.

Кои служби трябва да забележат превода на милиони долари?

На този въпрос Парамов отговори в предаването "Нещо повече", че ДАНС, финансовото разузнаване и най-вече БНБ са длъжни да знаят всичко това, но през последните 10-15 години този контрол е умишлено занижен. "Ние не искахме да влизаме в еврозоната по тази причина. Гуверньорът Искров допусна фундаментални грешки. Допуснахме от България да бъдат изнесени над 24 милиарда", каза Парамов.

От наблюдаваните 149 държави сме на 47-о място по глобален интензитет на изтичане на средства. От България са изнесени 24 милиарда и това се знае в чужбина. През 2007-а са над 4 млрд, през 2008-а - над 5 млрд. Трябва да се знае тези ресурси къде са отишли и откъде са дошли, подчерта финансистът.

"За всеки превод от над 50 000 евро сървърът на ЕЦБ знае всичко. Трябва да се доразрови проблемът "Магнитски", за да се знае в България как се взимат фундаменталните решения и как държавата упражнява контрол над пари, върху които трябва да се знае всичко, както е в Европа и Съединените щати. Само че у нас през последните 20 години не сме обръщали внимание на тези въпроси. Имаме 31,33 млрд. долара целеви загуби. Добавете 24 милиарда, които са изнесени и ще станат около 70 млрд. долара, които се губят в мъглата на бездържавността и безотговорността", обобщи Парамов.

 Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени