Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирането на стратегията за цифровизация на земеделието в България ще струва 1 млрд. лева

Снимка: архив

Над 1 млрд. лева ще са нужни, за да се осъществи Стратегията за цифровизация на земеделието в България. Това съобщи председателят на Института за агростратегии Светлана Боянова по време на представянето на Стратегията за цифровизация, чието публично обсъждане вече започна. България е длъжна да има такава стратегия, тъй като тя е елемент от еврорегламентите за следващия програмен период.

Министърът на земеделието Румен Порожанов призна, че не се чувства много сигурен на полето на цифровите технологии, но е убеден, че те ще имат практическа полза за фермерите:

"Така че да може, както аз наблюдавам с моя смартуоч някой от моите служители, така вие да може да си наблюдавате и вашата продукция".

Стратегията е разработена след проучване на целия европейски опит и с пълното съзнание, че цифровизацията не е цел, а е път към по-високи доходи на фермерите и по-висока конкурентоспособност, обясни авторът ѝ Светлана Боянова, която посочи, че с конкретни приложения стопаните ще преценяват прецизно например колко да торят и колко да поливат, за да се щади околната среда, а доц. Божинов добави ползи, които цифровизацията ще донесе на потребителя:

"Когато се купува българско месо, то наистина да е българско. Знае се от кое прасе е, къде е отгледано, през коя месарница е минало, как е преработено и е стигнало до щанда на съответния магазин. Това може да се направи".

Източниците на финансиране на стратегията са различни – държавни, европейски и частни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени