Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 000 лв. глоба за фирмата, извършвала геоложки проучвания по АМ "Струма" в Кресненското дефиле

Снимка: БГНЕС

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов е сезирал прокуратурата за неправомерни действия на фирмата, извършвала геоложки сондажи и проучвания във връзка с изграждането на автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле. На фирмата ще бъде съставен и акт за нарушение на стойност 15 хиляди лева. 

Днес приключи разпоредената от директора на държавното предприятие проверка както на документацията, така и в самата горска територия, на която са правени геоложките проучвания. Тя потвърждава, че фирмата „Пътпроект“, която е работила по идейното задание за най-тежкия магистрален участък, не е информирала горското предприятие за дейностите, които ще извършва и съответно не е съгласувала трасетата. Констатациите – с тежки машини са разширени близо три километра съществуващи горски пътища и са прокарани близо четири километра нови трасета. Без никакво уведомление на стопанина на гората. 

На фирмата ще бъде съставен акт за нарушение, като стойността на санкцията ще е максималната, разписана в закона – 15 хиляди лева. 

Дисциплинарни наказания ще получат и директорите на двете горски стопанства, които не са уведомили ръководството на предприятието за извършването на дейности в държавни горски територии.

Въпреки че щетите върху гората са минимални, предприятието най-вероятно ще предяви претенции към проектантската фирма за възстановяване на терените.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна