Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Училища дискриминират деца с купони за храна, твърди СЕГА. Купони за обяд в средищното училище "Н. Вапцаров" в гр. Айтос предизвикаха скандал за дискриминация на децата. Родители на ученици от града се оплакаха, че новата директорка Ирина Вътева е увеличила двойно цената на обяда им, а обедното хранене за децата от селата е станало безплатно. От РУО-Бургас не видяха нищо нередно, тъй като смятат, че пътуващите деца трябва да получават безплатен обяд. Просветният министър Красимир Вълчев обаче бе категоричен пред "Сега", че не бива да има разделение между пътуващите деца и останалите. До миналата седмица всички ученици, които се хранят в училищния стол, плащали по 1 лв. От началото на тази седмица обаче цената била увеличена на 2.04 лв. за децата с адресна регистрация в Айтос, а за съучениците им от съседните села обядът станал безплатен. „

Директорите избират сами доставчиците на плодове и мляко, четем в МОНИТОР. Директорите на училищата и детските градини ще избират сами доставчиците по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Това реши правителството вчера, като прие измененията в наредбата, която регламентира условията и реда за прилагането им. С тях отпада и служебният избор на доставчици. Училищните директори ще трябва да избират между поне три различни оферти. Една от тях трябва да бъде от производител на плодове и зеленчуци или мляко и млечни продукти. Офертите за избор на доставчици трябва да бъдат публикувани от учебните заведения на интернет страницата им, а когато съответното училище няма собствен сайт, то се публикува на страницата на съответната община. Там задължително се посочва колко деца се обучават в учебното заведение и за какъв период ще се извършват доставките.

Близо 1,5 млн. в България са с наднормено тегло, отбелязва МОНИТОР. Приблизително 1,5 милиона от българската популация е със свръхнаднормено тегло, като страната ни е на едно от водещите места по честотата на затлъстяването в детска възраст сред страните от Европейския съюз. Това съобщиха от Клиниката по хирургия на Александровска болница, позовавайки се на данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). На 14 февруари в лечебното заведение ще се проведе среща на тема „ Бариатричната хирургия – нов живот за хората с болестно затлъстяване“.

Все пак ще има промени в медицинската експертиза, пише СЕГА. "Министерството на здравеопазването подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, направено от национално представителните организации на хората с увреждания", обявиха от МЗ след среща на министър Кирил Ананиев с представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания. Те отдавна твърдят, че влязлата в сила през лятото на 2018 г. медицинска експертиза е в ущърб на хората с увреждания, защото вече за определяне на проценти нетрудоспособност се взема предвид само основното заболяване, а не сборът от всички болести. Така процентите на доста хора падат, с което те губят и различни помощи. Пред МЗ дори имаше протести миналата седмица, но от ведомството единствено отчетоха, че няма особена промяна в издадените по новия ред ТЕЛК решения. Сега обаче от министерството твърдят, че ще се съобразят с предложението на организациите на хората с увреждания. То предвижда отново да се сборуват диагнози, като най-голяма тежест ще има основното увреждане, а останалите диагнози - по-малка, но все пак ще се вземат предвид, както беше години наред.

Средната заплата в ИТ сектора почти стигна 3000 лв., научаваме от СЕГА. 2926 лв. достигна през декември средната заплата в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", в който доходите се дърпат нагоре основно от ИТ индустрията. За цялото последно тримесечие средното възнаграждение в сектора е 2788 лв. За година това е областта с най-голям ръст на възнагражденията - 13.9% спрямо последното тримесечие на 2017 г., показва статистиката на НСИ. В сектор "Финансови и застрахователни дейности" средното възнаграждение за последното тримесечие на 2018 г. е 1933 лв., а на трето място по доходи са работещите в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 1888 лв. Другата България - на ниските заплати, е хотелиерството със 705 лв. средна заплата, и строителството с 901 лв. 

До средата на 2020 г. ще има работеща и реставрирана баня в Банкя, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на проверка на ремонта на съоръжението, пише ТРУД. „Тук освен възстановяване на оригиналния вид на самата сграда, всички детайли и целия интериор, имаме и задачата да възстановим и дейността, т.е. тази баня да започне да функционира. „За банята в „Горна баня“ все още нямаме финансиране, там кандидатствахме, не спечелихме проекта, обжалваме в съда. През това време имаме възможност тази година да проектираме, така че да възстановим и трите знакови бани. Те не бяха наша собственост, но като отговорни управленци ги поискахме, за да ги възстановим“, каза кметът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени