Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Майдел: Проблем е, ако нямаме достъп до сайта на дадена марка за друга държава в ЕС

Ева Майдел
Снимка: БГНЕС

През последните години Европейският съюз успя да наложи поредица от важни инициативи за превръщането на дигиталния свят в една много по-удобна и приятелски настроена среда за потребителите. Всички усещаме разликата след премахването на таксите за роуминг, новите правила за защита на данните и възможността при пътуване в страни от общността  да имаме винаги на разположение своите онлайн абонаменти. Поредната крачка напред е постигнатото споразумение в Европейския парламент по новите правила за онлайн продажби на стоки и договорите за предоставяне на цифрово съдържание.

Българският евродепутат Ева Майдел е сред най-активните защитници на каузата „Единен цифров пазар". Пред Радио София тя обясни какви предимствата носи споразумението за потребителите:

С новите досиета, по които работихме, искаме да направим така, че дори да закупуваме нещо, което е под формата на дигитално съдържание, да знаем какви са нашите предимства като потребители, както и къде можем да намерим обезщетение, ако има проблем.

Вече повече от два месеца е в сила Регламентът за забрана на необосновано ограничение за онлайн пазаруване в Европейския съюз. Неговото действие е насочено срещу необоснованата дискриминация при онлайн продажби в рамките на вътрешния пазар въз основа на националността, местопребиваването или мястото на установяване на клиентите. Дава ли очакваните резултати премахването на т. нар „геоблокиране“ и как да реагираме, ако отново се сблъскаме с този проблем, обясни още Ева Майдел:

В момента това, което наблюдаваме, е, че понякога има различни цени на един и същ абонамент, дори и на потребители в една и съща държава-членка. Вече сме сигнализирали този тип случаи, които бяха подадени към нас от граждани, както на Комисията за защита на потребителите, така и директно към компаниите, които откриха, че начинът, по който маркетират този вид услуги, не е правилният и самите те не знаеха за този тип грешки.

Евродепутатът уточни, че компаниите могат да поддържат различни сайтове за различните държави, но не трябва да блокират достъпа на потребителите от една държава до сайтовете за други страни:

Ако един потребител няма достъп до сайта на определена марка в друга държава - членка, тогава това е проблем и могат да се сигнализират както националните, така и европейските потребителски организации.

Общата забрана за геоблокирането има някои изключения. Тя не важи за случаите, когато по електронен път се продава съдържание, защитено от авторски права. Такива са например електронни книги, музика, софтуер, електронни игри и др.

Същевременно т.нар. активни продажби, когато търговците на дребно в интернет се насочват към конкретни потребители, независимо по какъв признак, няма да бъдат ограничавани, тоест всеки търговец може да диференцира цените си по пазари.

Ева Майдел е евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и президент на организацията Европейско международно движение. Два пъти е отличавана за "евродепутат на годината". Работата й в сферата на новите технологии, предприемачеството и иновациите са отличавани от авторитетни издания като "Политико" и "Форбс". Член е на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO), както и на Делегациите за връзки с Китайската народна република и САЩ. Също така е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON).Член е на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO),  също така е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна