Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Ердоган и Рохани си обещаха да продължат заедно решаването на кризата в Сирия

| обновено на 14.02.19 в 19:33
Владимир Путин (в средата) Реджеп Ердоган и Хасан Рохани на пресконференцията след срещата им в Сочи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия, Иран и Турция потвърдиха днес намерението си и занапред да работят заедно за решаването на сирийската криза.

Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рохани обсъдиха бъдещите си действия на среща в Сочи на фона на обявеното от Вашингтон изтегляне на американските войски от Сирия.

На съвместната пресконференция след разговорите Путин определи евентуалното бъдещо американско изтегляне като „позитивна стъпка, която ще доведе до стабилизиране на обстановката“.  По думите му контролираните от САЩ райони в Северна Сирия трябва да бъдат предадени под властта на законното сирийско правителство.

И тримата лидери бяха единодушни, че териториалната цялост на страната трябва да бъде съхранена.

„Убедени сме, че постигането на устойчива стабилност в Сирийската арабска република е възможно само чрез политико-дипломатически методи в съответствие с резолюция 2245 на Съвета за сигурност на ООН. И при строгото спазване на единството, суверенитета и териториалната цялост на страната“, каза Путин.

Ердоган се ангажира да продължи изпълнението на подписания през септември миналата година с Путин меморандум за създаването на зона за деескалация н провинция Идлиб. Документът предвиждаше Турция да прочисти територията от намиращите се там ислямисти.

Руската страна обаче твърди, че по-голямата част от провинцията остава под контрола на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“.

Разногласията между Москва и Техеран от една страна и Анкара - от друга, са на лице. Но налице е и демонстрираната от тримата президенти воля и в бъдеще да търсят компромис по спорните въпроси. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна