Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Йорданов: Изключено е българските власти да не са знаели за милионите от Венецуела

Минчо Спасов: Прокуратурата се използва за поръчки

| обновено на 14.02.19 в 13:58

Адвокат Цветан Цанев е участвал в съмнителни схеми още от времето на тоталитарния режим, каза в интервю за "12+3" журналистът от сайта "Бивол" Асен Йорданов. Вчера стана ясно, че българските служби проверяват българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела и адвокат Цанев е ключова фигура в този процес.

"Имаше изградена широка мрежа от външнотърговски мрежи, които никога не бяха разследвани. Започнаха да се създават през 1983-84 и чрез тях бяха източени 11 млрд. щатски долари, довели до фалита на държавата, обявен от Андрей Луканов", припомни Йорданов. 

"Цветан Цанев непосредствено след 10 ноември е бил разследван за контрабанден износ на каптагон от България към страните от Близкия изток, в които са разследвани висши служители на бившата "Държавна сигурност". При нас името му излезе в разследване на нелегален трафик на диаманти от Зимбабве, с които италианската мафия си пере парите. Адвокат Цветан Цанев е свързващо звено. Излязоха близките му връзки с Държавна сигурност и Димитрийка Андреева, която е от директорите на Инвестбанк. Преди няколко години изведнъж арабски шейх придобива чрез нея активи в банката", разказа Асен Йорданов.

Той допълни, че името на Цанев излиза и в случая с отвличането на танкера "Бадр" – афера, която също предизвика скандал. 

Според Йорданов е изключено е българските власти да не са знаели за милионите от Венецуела: 

"Всеки нормален гражданин би трябвало да даде обяснения за такива пари, ако ги получи. Банките са длъжни да докладват за подобни преводи. Това е тежък компромат срещу българските власти, издава съпричастност към тази афера".

Адвокат Минчо Спасов, бивш депутат, също коментира темата:

"Имаме пропуск в работата на службите. Те излъгаха обществеността. Но това в случая е най-малкият проблем. По-големият е, че прокуратурата отново беше използвана за проблем, който е извън нейните правомощия. За да има престъпление пране на пари, трябва да има пари, придобити от престъпна дейност. Дори да има някакво престъпление, молба за правна помощ от Венецуела не е постъпила. Прокуратурата се използва като парцал за замитане на поръчки".

За адвокат Цветан Цанев през 2010 година е имало диспциплинарно наказание от Адвокатската колегия. Миналата година то е изтекло. Наистина българската икономика беше ограбена от външнотърговските дружества. Но в конкретния случай не виждам как прокуратурата ще открие каквото и да е престъпление, извършено срещу български гражданин или срещу България, отбеляза Минчо Спасов.

Скандалът е свързан с външнополитическите задачи във Венецуела, но българската правна система и специално прокуратурата не може да бъде използвана толкова лесно, ако не са налице данни за престъпление, подчерта Спасов.

Асен Йорданов заключи, че скандалът има пряка връзка с конфликта във Венецуела, който придоби световни мащаби и поради тази причина всичко ставащо се разглежда през призмата на контактите на едната и другата страна – президента Мадуро и опозицията. По тази причина сигналът от Венецуелски депутати е проверяван много подробно от партньорски служби, в случая от САЩ. 

Още по темата чуйте в интервютата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!