Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: 80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Мария Габриел на конференцията в София Тех Парк.
Снимка: БТА

80 на сто от европейските граждани споделят, че биха дали достъп до личните си данни само, ако те са добре опазвани. Тези данни съобщи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на дискусия за електронното здравеопазване.

Координацията между здравните системи на европейско ниво все още не е добра, отчете Габриел. Внедряването на иновативните технологии в здравеопазването става много бавно, отчете тя, като очерта 3 ключови момента:

"Да имаме достъп до собствените си здравни данни, където и да отидем. Да имаме възможност да получим по-добра и персонализирана диагноза и лечение, специално назначени за нас, да използваме цифровите инструменти в помощ на управлението на нашето здравно състояние".

"За да надграждаме посоките на електронното здравеопазване в европейски аспект, трябва най-напред да поставим начало на нашата национална интегрирана здравно-информационна система, призна заместник-здравният министър Жени Начева:

"За съжаление може да се похвалим с добри практики на определени места в здравния сектор от гледна точка на начин на лечение, технологии за обмен на информация, които са по-скоро локални, местни решения и доста неинтегрирана информационна свързаност и схема на обработка на здравната информация".

За момента Здравното министерство е обявило три обществени поръчки по 9 от дейностите на информационната система.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени