Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: България се държи като малкия брат

Живеем в постоянни скандали и не се знае докога ще издържи държавата

Емануил Йорданов
Снимка: БГНЕС

"България се държи като малкия брат към Европейския съюз, САЩ, в миналото – към СССР. Не бих казал, че това е национално изгодна позиция, но е вкоренена от векове. Може би ще трябва също толкова време, за да се изкорени". Такова мнение изрази в "Нещо повече" юристът Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър.

Той коментира скандала с преводите на големи суми от Венецуела към българска банка:

"Нормално е да се знае за паричните потоци от Венецуела, защото размерът е твърде голям. Закон срещу прането на пари съществува от 20 години и има многобройни изменения. Все пак би трябвало да се изясни какви са тези пари и да се предприемат действия съгласно българското законодателство".

Йорданов обясни, че доверителната сметка е специфичен финансов инструмент, по който адвокатът може да оперира с пари на клиентите по техни инструкции. При положение че парите са влезли в България, би трябвало да се изясни основанието за това.

"Не познавам адвокат Цветан Цанев, финансистът Емил Хърсев каза добри думи за него сутринта в една телевизия", допълни Йорданов.

Според Емануил Йорданов е разбираемо защо научаваме от американския посланик за милионите от Венецуела, "все пак сме в България". Много хора говорят като специалисти в една или в друга област, а очевидно не са. Не бих могъл да говоря за "Новичок", например, каза Йорданов във връзка с другия скандал – отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

"Живеем в режим на постоянни скандали и не се знае докога държавата може да продължи по този начин", обобщи бившият вътрешен министър.

Цялото интервю с Емануил Йорданов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!