Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт, след като много слабите продажби на дребно засенчиха оптимизма около преговорите САЩ-Китай

Пазарът акции на Уолстрийт стартира търговия в четвъртък със сериозни понижения, тъй като шокиращо слабите декемврийски данни за продажбите на дребно в САЩ засенчиха инвеститорския оптимизъм относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай.

Продажбите на дребно през декември се свиха драматично с цели 1,2%, отбелязвайки най-силен спад от девет години насам, което сигнализира за рязко влошаване на икономическата активност в края на 2018-а година и сякаш доведе до подновяване на позабравените страхове за предстояща рецесия.

Индексът на сините чипове DJIA отвори днешната търговия със загуба на близо 200 пункта (спад с 0,8%), широкият индекс S&P500 се понижи с 0,65%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,4%.

Много слабите продажби на дребно парираха инвеститорския оптимизъм, който е в сила от началото на седмицата, относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Преди данните да бъдат факт фючърсите и на трите основни американски фондови индекса бяха отново на позитивна територия с оглед на преминалите днес на по-високо ниво разговори в Пекин с участието вече на търговския представител Робърт Лайтхайзър и на финансовия министър Мнучин от американска страна и на китайския вицепремиер Лю Хъ от китайска страна. Подкрепа по-рано днес за инвеститорския риск-апетит оказа и информацията на агенция Блумбърг, според която Доналд Тръмп може да удължи с 60 дни досегашния краен срок на 1-ви март на търговското примирие между САЩ и Китай, ако има сигнали за скорошно постигане на търговска сделка.

Рязкото влошаване на търговията на дребно в САЩ през последния месец на миналата година обаче засенчи този оптимизъм, въпреки че след първоначалният по силен спад на Уолстрийт, трите основни фондови индекса заличиха част от загубите, като DJIA вече се понижава с около 150 пункта (с 0,6%), S&P500 - с 0,44%, а технологичният индекса Nasdaq Composite - с едва 0,13%.

Солиден спад с над 6,5% бележат акциите на Coca-Cola, след като световният гигант за безалкохолни напитки отчете по-слаби от очакваното приходи през последното тримесечие.

На другия полюс са акциите на Cisco Systems Inc., като те поскъпват с 3,8%, след като късно снощи технологичният гигант представи малко по-добри от очакваното данни за приходите и продажбите през последното тримесечие и в същото време прогнозира по-добри финансови резултати за първите три месеца на 2019-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени