Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ: Няма регистрирани нови случаи на болни от морбили в Благоевградско

Проф. Червенякова: При всеки обрив трябва да се търси лекар

| обновено на 15.02.19 в 11:40
Към момента има пет лабораторно потвърдени случая на морбили.
Снимка: БТА

Няма регистрирани нови случаи на болни от морбили деца и възрастни на територията на област Благоевград, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 17 са констатираните пациенти в страната, като 15 от тях са от общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Повечето от децата са транспортирани към столицата. Днес следобед се очакват резултатите от пробите на 12 малки пациенти. Към момента има 5 лабораторно потвърдени случая на морбили.

Вчера детското отделение в Общинската болница в Разлог временно бе затворено за прием на нови пациенти, тъй като повечето деца с морбили са били настанени в него. От миналата година инфекциозното отделение на болницата е закрито заради липса на лекари-специалисти.

Две от болните деца бяха пренасочени към Инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев вчера. Те са на 2 години и са напълно изолирани от другите пациенти, каза директорът на здравното заведение д-р Мария Радойкова.

„Двете деца, които постъпиха от Разлог при нас за лечение в Инфекциозно отделение, все още са при нас. Децата са напълно изолирани. Към момента състоянието им е сравнително добро. Лечението им ще продължи още няколко дни“.

Пред БНР националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова посъветва при всеки обрив и съмнение за морбили да бъде търсен педиатър – инфекционист или друг специалист.

“Почти с началото на заболяването, с неразположението и високата температура, се появяват и характерни белези – освен обрива, има и други характерни клинични признаци, по които диагнозата може да бъде поставена”, обясни инфекционистът в интервю за предаването „Преди всички“.

Според нея в момента ситуацията със заболяването е тревожна.

„Една от засегнатите общности, което е в Разлог и областта, е ромската. Там много трудно контактните могат да бъдат изолирани, защото семействата имат повече деца. Контактите вече са направени. Трябва да изчакаме и ежедневно да наблюдаваме“.

Проф. Червенякова коментира и новите настроения за неваксиниране на децата: „Просвета, просвета и пак просвета. Ако сега на вратата ни чука морбили доста сериозно, утре ще се появи друго заболяване, което ни държи нащрек. Възможността да се запознае обществото, да има информация, стои от една страна. От друга страна, има норми и поведения, които трябва да се спазват от обществото, ако то иска да работи и да се развива. Трябва да се намери механизмът, който трябва да се спазва. Задължителните имунизации и профилактика трябва да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към лекаря“.

Проф. Червенякова определи като сериозен проблем липсата на кадри и ниското заплащане.

Световната здравна организация определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Организацията посочва, че през 2018 г. случаите на морбили са нараснали с 30%. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени