Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори в Испания на 28 април

| обновено на 15.02.19 в 11:43
Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 28 април ще се проведат предсрочни парламентарни избори в Испания, съобщи днес премиерът Педро Санчес, след като парламентът отхвърли проектобюджета на правителството му, предаде АФП.

„Между двете опции – да не се прави нищо и да се продължи без бюджет, или да се даде думата на испанците, избирам втората“, каза той пред репортери, преди да обяви датата.

Санчес зае премиерския пост преди 8 месеца, след като свали консервативното правителство с вот на недоверие.

46-годишният социалист обаче имаше значителни трудности като глава на правителство на малцинството, тъй като трябваше да разчита в парламента на левичарската „Подемос“, на баски националисти и най-вече на 17 каталунски сепаратисти.

В сряда каталунските депутати се присъединиха към десницата в отхвърлянето на бюджета. Те оттеглиха подкрепата си в протест срещу делото срещу сепаратистки лидери заради участието им в опита за отцепване на провинцията от Испания през 2017 г.

Санчес днес разкритикува „блокирането на един социален бюджет след седем години  на социална несправедливост, икономии и мерки за затягане на коланите“. И подчерта успехи, постигнати за краткия му период на управление – от увеличението на минималната заплата с 22% до борбата с енергийната бедност.

Планираните за 28 април общи избори ще са третите за по-малко от 4 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени