Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Живков: Съмнявам се, че ЦИК може да бъде решаващ фактор за едни избори

Снимка: БГНЕС

Съмнявам се, че ЦИК може да бъде решаващ фактор за едни избори. Това каза пред БНР Добромир Живков от „Маркет линкс“.

„Наистина в ролята си на рефер на изборния процес има пряко въздействие, но така или иначе ЦИК към момента е конфигурирана в някакъв относителен във времето баланс и в този смисъл има интерес да се запази статуквото. От друга страна наистина изглежда рисково 3 месеца преди избори да се променя съставът на ЦИК. Не че имаме съмнения, че там ще влязат професионалисти, но все пак изглежда малко рисково“, коментира той в предаването „Преди всички".

Ключовата промяна в Изборния кодекс е преференцията, каза още Живков и обясни:

„Големият въпрос в случая с преференцията е, че всичко се отнася до контрол. Политическите партии искат да имат повече контрол върху изборния процес. Когато обаче едната страна в изборния процес има повече контрол, това означава по-малко свобода или повече несвобода за другата страна, т.е. за българските граждани“.

За пореден път се правят промени по съществени елементи от избирателния закон набързо и скоростно, отбеляза Живков и попита защо това е необходимо. Според него по този начин политическата класа отнема от възможността българските граждани да влияят чрез мажоритарния вот. Това вероятно ще отнеме повече енергия на коалициите – да договарят подредбите на кандидатите си, смята той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна