Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулсът на времето в историята на радиото

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Епизод 9 на Радиото отразява един период от неговото развитие в България, когато То, Радиото, престава да бъде единствено.

90-те години в цялата им наситена противоречивост фактически позволиха на много единствени по рода си структури и институции да се размножат и да имат шанса да се огледат в своето ново отражение. Как тези фундаментални принципи на демократичното общество добиват материалност в един динамичен и не гладко протичащ процес, можем да проследим в историите от 9 епизод, разказващи за феномена радио. Със сигурност има и драма, нужна е и смелост. Просто времената са различни.

Проф. Николай Василев е нашият централен разказвач, който може да погледне на събитията и принципите и в тяхната взаимосвързаност, и в тяхната вътрешна логика. Кирил Маричков и Радосвет Радев ни връщат към създаването на Тангра и Дарик, две от първите шест мултипликации на първообраза. Това е един преломен момент. История и истории, случващи се на хора, чиито гледни точки, мислене и сладкодумие помагат за сглобяване на големия пъзел. Можем да напипаме пулса на времето през историята на Радиото.  

Първото излъчване на епизода е на 29 март 2010 г, 10.30 часа, програма „Христо Ботев“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени