Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър отскок на британските продажби на дребно в началото на годината

През януари 2019-а година продажбите на дребно във Великобритания нараснаха изненадващо силно, заличавайки спада от предходния месец благодарение на силно повишение на продажбите по интернет и на скок при продажбите на дрехи с оглед на големи ценови намаления, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през януари с 1,0% спрямо декември, когато се понижи с 0,7% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,9%) при осреднени очаквания на финансовите пазари за доста по-скромно повишение с 0,2 на сто.

Силният отскок при продажбите на дребно в началото на годината се дължеше в най-голяма степен на нарастване с цели 3,4% на продажбите през интернет след техен спад с 2,4% през декември. По този начин онлайн продажбите достигнаха рекордните 18,3% от общите продажби спрямо пазарен дял от 17,9% месец по-рано.

От ONS отбелязаха, че и продажбите на дрехи нараснаха силно в началото на годината благодарение обаче на най-големите от август 2016-а година насам ценови намаления.

Растежът на продажбите на дребно на годишна база се ускори през януари до 4,2% от 3,1% през декември (възходяща ревизия от 3,0%) и над очакванията на финансовите пазари за растеж с 3,4 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се увеличиха през януари на месечна база с 1,2% след спад с 1,0% през декември и с 4,1% на годишна база след повишение с 2,9% в края на 2018-а година.

Потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата. Възходящата ревизия на слабите декемврийски данни означава, че обемът на продажбите през октомври - декември 2018-а година остана непроменен спрямо третото тримесечие, докато предходните данни отчетоха понижение с 0,2 на сто. Това предполага, че разходите на домакинствата, които бяха включени при представените от ONS в началото на седмицата предварителни данни за БВП на Великобритания през последното тримесечие на миналата година, могат да претърпят възходяща ревизия от първоначалното отчетния растеж с 0,4 на сто.

Днешните по-силни данни предполагат, че потребителските разходи на Острова продължават да бъдат относително незасегнати от общата несигурност около процеса на Брекзит, която доведе до рязко забавяне на британската  икономика през последните месеци на миналата година.

Британската лира поскъпва слабо, парирайки част от вчерашните загуби в резултат на поредното поражение, което снощи претърпя премиера на страната Тереза Мей в Камарата на общините, след като нейната стратегия за Брекзит отново не получи одобрението на депутатите.

Паундът поскъпва с 0,2% към 1,2830 щатски долара, отскачайки от вчерашното едномесечно дъно около 1,2773 нивото, като в същото време еврото се понижава с 0,35% към 0,8788 британски лири, отстъпвайки от вчерашния триседмичен връх около 0,8839 паунда.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени