Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент поскъпва над $65 за барел за пръв път през тази година

Петролните фючърси продължава да поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия с около 1%, като петролът Брент вече се търгува над 65 долара за барел за пръв път в рамките на настоящата година, тъй като цените на черното злато продължават да намират подкрепа от намалените от началото на 2019-а година добиви във формата "ОПЕК +" и по-специално от доста по-голямото от очакваното свиване на производството на Саудитска Арабия.

Оставащият и днес в сила подем на световните фондови борси след информацията за продължаване на търговските преговори между САЩ и Китай през следващата седмица във Вашингтон също продължава да оказва подкрепа за инвеститорския риск-апетита и на пазарите на суровини, включително на петролните пазари.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април се повишават с 1%, пробивайки над ценовата бариера от 65 долара за барел за пръв път в рамките на настоящата година и вече се търгуват близо към двумесечен връх от $65,26 (най-високо ниво от 20-ти ноември 2018-а година).

                                                                                           Графика на петрола Брент

Снимка

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март също поскъпват с около 1% към 55 долара за барел, приближавайки се към двумесечния връх около $55,57за барел, достигнат за кратко по време на търговията на 4-ти февруари.

В рамките на отминаващата седмица петролът Брент вече поскъпва с около 5%, а на американският лек суров петрол - с около 4 на сто.

Подкрепа за устойчивото поскъпване на петролните фючърси през последните дни на търговия продължават да оказват оповестените по-рано тази седмица данни на ОПЕК, според които добивът в страните-членки на картела се е свил през януари с почти 800 хил. барела до 30,81 млн. барела на ден, както и решението на Саудитска Арабия да съкрати допълнително производството през март до около 9,8 млн. барела на ден, което би било с повече от 500 хил. барела по-голямо съкращаване на добивите, отколкото първоначално поетия ангажимент в рамките на формата "ОПЕК+".

Допълнителна подкрепа за днешното възходящо движение оказва и информация за частично затваряне на "Сафания" - най-голямото петролно находище не само в Саудитска Арабия, но и в света, което има производствен капацитет от над 1,2 млн. барела на ден. Според източници на Ройтерс това принудително спиране е било факт преди около две седмици и все още няма яснота кога находището ще се върне към пълния си производствен капацитет.

В анализ на Bank of America Merrill Lynch пък се посочва, че средната цена на петрола Брент през 2019-а година би трябвало да бъде около 70 долара за барел благодарение на доброволното (от страна на Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства) и принудителното (от страна на Венецуела и Иран) намаляване на добивите в рамките на ОПЕК. Банката очаква намаляване с 2,5 млн. барела дневно на предлагането на петрол от ОПЕК през последното тримесечие на 2019-а година спрямо добивите година по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна