Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

| обновено на 16.02.19 в 11:58

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди, постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации: Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“. Те ще се включат в прочутия Хор на евреите от „Набуко“.

Така тази идея, освен че споделя либретото, е създаването на събитие, в което да бъдем заедно, както е мотото на Пловдив ЕСК - 2019. Оперният спектакъл ще се играе на 16 февруари събота от 19 ч. в Градския дом на културата. В ролята на Набуко гостува баритонът Красен Карагьозов, който живее в Калифорния.  Диригент на постановката е Лучано Ди Мартино. 

"Набуко" е третата опера на Верди и тя му носи славата на голям композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е. и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския цар Набуко (Навуходоносор II).

Когато пише "Набуко", Верди е на 27 години. Тогава умират жена му и двете им деца. Верди е твърдо убеден, че няма да композира повече. Обаче през зимата на 1841 година Бартоломео Мерели – антрепреньор на Ла Скала му предлага  да напише опера по прекрасното според него либрето на младия поет Темистокле Солера. Верди първо отказва, хвърля либретото на масата и то се отваря на Хора на евреите. Започва да чете и ... създава "Набуко" .

"Набуко" е операта на Верди, в която композиторът се изявява като гениален театрал, който със силата на музиката развива оперния сюжет и преплита темите за борбата за свобода, любовта, агресията и възтържествуването на справедливостта. Напрегнатата стихийност на произведението се гради върху еднолични, силни образи – една сестра, една робиня, един цар, един жрец, един храм, един принц и един народ.

Операта е поставена за първи път пред публика на 9 март 1842 г. в театър Ла Скала в Милано. 

Постановка на Пловдивската опера на 16 февруари 2019 г.:

Диригент – Лучано Ди Мартино  Концертмайстор – Мичо Димитров 

Набуко – Красен Карагьозов – гост / Абигаил – Елена Баръмова – гост

Фенена - Анита Огнянова – гост  / Захария – Ивайло Джуров/Измаел – Георги Султанов

Абдало – Борис Кучков/Анна – Светлана Иванова/Върховен жрец – Евгений Арабаджиев

Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив

Дамски хор „Тримонциум“ с диригент Ваня Атанасова, Камерен хор „Иван Спасов“ с диригент Гергана Люцканова, Мъжки хор „Стефка Благоева“ с диригент Алия Хансе, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ с диригент Весела Голева и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ с диригент Цветан Цветков. 

Интервюто с диригента Лучано Ди Мартино е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени