Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Гърция назначи социалисти за заместник-министри

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас извърши промени в състава на кабинета, като сдаде на съпартиец поста на дипломат №1 и назначи млади социалисти за заместник-министри.

Новият министър на външните работи е Йоргос Катругалис, юрист, един от най-популярните депутати на СИРИЗА. Той поема поста от премиера Ципрас, който временно ръководеше гръцката дипломация след оставка на предишния министър Никос Кодзиас.

Отново жена поема министерството на Северна Гърция. Родената в Солун Елефтерия Хадзигеоргиу е добре запозната с проблемите на района. Досегашната министърка се включва в надпреварата за кмет на втория по големина гръцки град.

Заместник-министър на труда вече е популярният журналист от вестник „Авги“ - Константинос Баркас.

Двама от новите заместник-министри са социалисти от кабинета на бившия премиер Йоргос Папандреу.

Промените в състава на кабинета бяха наложени от освободените места от националистите, които напуснаха правителството заради начина, по който бе разрешен спора със Скопие за името на съседката на Гърция.

Включването на социалисти показва, че СИРИЗА - коалицията на радикалната левица, се опитва да привлече леви избиратели от други партии, подчертават коментарите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна