Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Цеков: До края на деня ще бъде почистено незаконното сметище край София

| обновено на 15.02.19 в 16:23
4
Снимка: Георги Андреев, Фейсбук

Нерегламентираното сметище край коритото на река Искър ще бъде почистено до края на деня. Това съобщи за „Хоризонт“ кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков. Сигналът за замърсения със строителни и битови отпадъци участък беше подаден в края на миналата седмица от гражданин, който алармира, че проблемът датира от години.

Новината за незаконното сметище между столичните квартали "Бусманци" и "Абдовица" обиколи медийното пространство след публикация на възмутен гражданин във Фейсбук.  Георги Андреев се занимава с фотография, а в свободното си време предпочита да бъде сред природата. По време на една от своите разходки в началото на месеца открива огромното количество отпадъци, изхвърлени край река Искър.

„Винаги е имало боклуци, но са били в по-малки обеми, а този път купчините бяха като изсипани от камиони, изсипани на самите черни пътища. Предимно строителни боклуци - стъкла, като си сменят дограмата, както и битови отпадъци при чистене на мазе или таван като буркани с компоти, детски играчки, дрехи и др.“, обясни за "Хоризонт" Георги Андреев, който когато се прибира вкъщи, качва в социалната мрежа направените на сметището снимки, съпроводени от негово гневно изказване. Два дни по-късно мъжът излиза със свой приятел отново на разходка по реката и тогава открива нова огромна купчина с кожени отпадъци, на които също прави снимки, за да сподели онлайн. Последва голям обществен отзвук, а публикацията му се радва на 10 000 споделяния:

Към момента все още продължава изясняването на обстоятелствата по изхвърлянето на кожените отпадъци, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Проверени са три обекта, извършващи дейност с кожени изделия, включително фирмата, посочена в сигнала като евентуален причинител на замърсяването.

На дружеството са дадени предписания със задължителен характер и е установено, че същото не води отчетност на генерираните отпадъци, за което са предприети административно-наказателни мерки. От програма „Хоризонт“ потърсихме фирмата за коментар, но без резултат.

Междувременно, дейностите по почистването на замърсения участък, започнали още вчера, съобщи кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, както и уточни, че друга мярка, която предстои да бъде предприета, е преграждането на подхода към реката:

„Ще поставим бетонови елементи, които да препятстват преминаването по така създалите се пътеки, по които минават, за да изхвърлят там боклуци“. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна