Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете Кореи искат обединени отбори за игрите в Токио

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Делегации от КНДР и Република Корея проведоха тристранна среща с представители на Международния олимпийски комитет (МОК) в Лозана, за да дискутират участието на обединен отбор от двете държави по време на олимпийските игри в Токио 2020 и съвместната кандидатура за домакинство на олимпиадата през 2032 година.
  От МОК заявиха след работната среща, че ще продължат да проучват възможността за обединени отбори на двете Кореи в женските турнири по баскетбол и хокей на трева, в смесеното отборно състезание по джудо и в шест дисциплини в гребането за мъже и жени за игрите през следващата година в Япония.
  Двете делегации, които включваха спорните министри До Джон-Хуан (Република Корея) и Ким Ил-Гук (КНДР), направиха и презентация на съвместната кандидатура за домакинство на олимпийските игри през 2032 година.
  Състезатели от двете Кореи дефилираха заедно по време на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан 2018 и участваха с обединен отбор в турнира по хокей на лед за жени.
  "Република Корея и КНДР искат да участват съвместно в церемонията по откриването на игрите в Токио 2020, а освен това ще формират обединени отбори за участие в различни дисциплини", каза президентът на МОК Томас Бах.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени