Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България е готова за всички сценарии за Брекзит

2
Бойко Борисов и Мишел Барние на срещата им в Мюнхен.
Снимка: Пресслужба МС

„България е в напреднала подготовка за всички възможни сценарии за Брекзит. Вече имаме два приети плана за действие, свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС - „със сделка“ и „без сделка“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на двустранната си среща днес с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, която се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

В разговорите премиерът посочи, че държим на ключовата роля на Европейската комисия за постигането на координиран подход между държавите членки, особено по отношение на подготвеността за Брекзит. „За България на първо място стоят правата на гражданите, включително - социалните и здравните, пенсиите“, добави Борисов. Той заяви пълна подкрепа към Мишел Барние и го поздрави за отличната работа на преговорния екип.

„Споразумението за оттегляне е възможно най-добрата основа за уреждането на Брекзит. То определя деликатен баланс, който гарантира правата на гражданите и бизнеса, бюджета на ЕС, целостта на единния пазар и мирния процес в Ирландия“, каза още Борисов пред Мишел Барние. Премиерът заяви, че подкрепяме виждането на ЕК, че споразумението не подлежи на предоговаряне. „В този контекст високо оценяваме усилията на Комисията за намиране на приемлива алтернатива в диалог с британската страна. Надяваме се Споразумението да бъде подкрепено от британския парламент“, каза още Борисов. Той бе категоричен, че в настоящия ключов момент единството на 27-те държави членки на ЕС е от изключителна важност.

Преди това премиерът Борисов се срещна в Мюнхен и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

Бойко Борисов и Дейвид Харис - изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, на срещата им в Мюнхен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна