Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обяви извънредно положение заради стената с Мексико

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С аргумента, че иска да спре „инвазия“ от наркотици, престъпници и хора, американският президент Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение. Очаква се също той да обнародва гласувания от Конгреса късно снощи бюджет за избягване на т.нар. „шътдаун.“

Финалният вариант на бюджета, който президентът ще обнародва, е резултат от продължилите три седмици мъчителни преговори, след които законодателите отказаха да дадат на президента нужните му средства за изграждане на стена.

Така в стремежа си да изпълни свое централно предизборно обещание Тръмп реши да заобиколи Конгреса. Идеята за обявяване на национално извънредно положение, критикувана остро от демократите, срещна първоначално съпротива и сред републиканците, но президентът настоява, че кризата по южната граница налага обявяването на извънредно положение. Тръмп се аргументира с нуждата за справяне с трафика на наркотици и друга престъпност.

Сега държавният глава има достъп до различни фондове като по някои информации той би прибягнал до използването на пари от Пентагона.

Указът на президентът се очаква да бъде блокиран в съда - поне временно. Очакванията са срещу Белия дом в съда да се изправят някои щати, граждани, живеещи по границата, организации за защита на гражданските права и конгресмени.

По-рано демократите обвиниха Тръмп в злоупотреба с президентската власт. Те стоят твърдо зад тезата, че няма доказателства за криза по южната граница. Сега демократите обмислят предложение за резолюция, осъждаща указа. Изгледите за приемането й са на лице като се има предвид опозицията и от редиците на републиканците.

„Вашингтон Поуст“ посочва, че дължината на границата с Мексико е малко над 3,100 километра. Вече изградените съоръжения обхващат близо 1 100 километра. През март миналата година бяха гласувани средства за 53 километра. Гласуваният снощи законопроект отпуска финанси за бариери на площ от 85 километра като президентът поиска средства за изграждане на 377 километра. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени