Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Преговорите с Китай вървят извънредно добре, близо сме търговска сделка

Президентът на САЩ въведе извънредно положение във връзка с изграждането на стена с Мексико

Изявление на Доналд Тръмп от Розовата градина на Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че преговорите с Китай вървят "извънредно добре", като двете страни са близо до постигане на търговска сделка.

На специална пресконференция в Розовата градина на Белия дом той отбеляза: "За мен ще бъде чест да премахна митническите тарифи, ако можем да сключим сделка. Ние сме много по-близо, от когато и да било, да имаме реална търговска сделка с Китай".

Президентът на САЩ също така потвърди, че ще въведе извънредно положение във връзка с изграждането на стена по границата с Мексико. Според него това ще му позволи да намери 8 млрд. долара, за да финансова строежа на стената и да спре незаконното пренасяне на наркотици и на криминална престъпност през южната граница.

Чрез въвеждането на извънредно положение, Доналд Тръмп ще има възможност да изтегли одобрените от Конгреса на САЩ разходи в размер на 1,38 млрд. долари за строителството на стената, 600 млн. долара от фонда за конфискация към финансово министерство и 3,6 млрд. долара от военния строителен фонд. Той се надява до края на годината да събере 8-те млрд. долара, които са необходими за изграждането на поне 234 мили от граничната стена с Мексико.

Доналд Тръмп очаква правни действия за оспорване на указа за въвеждане на извънредно положени, като вероятно ще се стигне до решение на Върховния съд. "Ние обаче ще спечелим", подчерта той.

Президентът заяви, че ще подпише договореният от Конгреса законопроект за държавно финансиране в размер на 328 млрд. долара по-късно в петък или в събота, с което ще се избегне втори правителствен "шътдаун" (принудително спиране на част от дейността на федералното правителство).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна