Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава Мюнхенската конференция по сигурността

Бойко Борисов в Мюнхен
Снимка: БГНЕС

Мюнхенската конференция по сигурността продължава и днес. В рамките на форума министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер и с премиера на Бавария Маркус Зьодер.

Очаква се Борисов да разговаря и с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс. Премиерът не потвърди дали темата на срещата ще е закупуването на изтребители. Позицията на премиера е, че американската компания „Локхийд Мартин“, която произвежда избраните от правителството машини Ф-16, трябва да има завод за поддръжката им в България.

„Това, което говоря сега с "Локхийд Мартин", е за така наречената допълнителна помощ или какво още може  да се изградят като ние винаги поставяме завод за ремонт на самолетите. Казвам, при положение, че се подпише договор, в България да се развие, колкото се може повече тази промишленост“, заяви премиерът в Мюнхен. 

Форумът е изцяло частно финансиран. По думите на дипломатите това е голям плюс, защото така на дипломатите и политиците се създава неформална атмосфера и то в продължение на няколко дни.

На форума не беше забравена и темата за искането на Русия да излезе от договора за ракетите с малък е среден обсег през октомври миналата година.

По време на срещата министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън посочи, че Русия е държавата, която се опитва да тласне Запада към нова оръжейна надпревара с намерението да излезе от този договор.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Ляйен посочи, че Германия и ЕС са част от т.нар. състезание между големите сили. Тя каза още, че ролята на НАТО в това също е важна и нарече оправдан призива на САЩ, че ЕС трябва да носи повече отговорност в Алианса, но ЕС трябва да се съсредоточи и към създаване на  военни възможности.

Присъства и генеланият секретар на НАТО Йенс Солтенберг, който припомни, че точно на този форум през 2007 година руският президент Владимир Путин е заявил желанието си Русия да напусне споразумението за въоръженията и припомни още, че Русия има 6 месеца сега, в които да се съобрази и да не го прави.

По време на срещата Могерини поздрави представителите на Северна Македония и Гърция, че са успели да постигнат съгласие по името и подчерта, че това също е част от елементите на сигурността. Очаква се по време на Мюнхенската конференция за сигурност премиерите на Северна Македония и на Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас да получат наградата "Евалд фон Клайст" за Договора от Преспа. Те ще имат и общо появяване в Мюнхен.

Премиерът Борисов успя да открадне кратка среща с Зоран Заев в първия ден на конференцията. Борисов каза пред български медии, че районът на Черно море трябва да остане спокойна зона, подобна позиция той изразява не за първи път.

“Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядрените оръжия, надпревара в ракетните системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения дори и в сърцето на Европа. Между Франция и Италия, това, което се случва въобще не сме мислели, че ще стане. Така, че страхът от това, което се случва днес, че Черно море ще става много важно геостратегическо място – много съм тревожен“, каза Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че предложенията за повече присъствие на НАТО в Черно море се обсъждат, но не са вземани решения. Той припомни, че присъствието зависи от Договора от Монтрьо, според който има ограничения за военните плавателни съдове извън държавите, които граничат с Черно море и допълни:

“И в момента има достатъчно присъствие на натовски кораби, под формата на участие в учение. Двустранни с държави-членки на НАТО, като България, Румъния и Турция“.

Целият репортаж може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени