Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

„Хиляди ученици в цяла Великобритания напуснаха класните стаи, за да настояват за незабавни действия срещу промените в климата вчера“, пише вестник „Морнинг стар“. Организаторите на Четвъртия младежки протест за климата призовават за промяна в нагласата към представата за „екологично извънредно положение“ и искат реформа в националната учебна програма, която да помогне на учениците да бъдат информирани за климатичните заплахи. Протестите обхванаха повече от 60 от големите градове на Острова, в това число Брайтън, Кеймбридж и Лондон, допълва изданието.

„Гръцките фермери подновяват пътните блокади“, пише гръцкият „Катимерини“. Очаква се земеделските производители, които през последните три седмици затварят основни пътища в страната с настояване за данъчни облекчения и по-ниски производствени разходи, да започнат да възобновяват протестните си действия от днес, след като по време на разговорите с правителствени служители не успяха да постигнат компромис.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай е заявил, че темите, свързани с митата за сръбските и босненските стоки, които неговото правителство въведе, трябва да се обсъждат в диалога между Сърбия и Косово. Това съобщава прищинският всекидневник Gazeta Express. Според изданието властите в Белград планират продължение на диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС и отмяна на митата. Харадинай обаче не е съгласен с това развитие на нещата: „Трябва да седнем и да обсъдим всички теми, включително и митата, защото те са свързани с диалога,” е заявил косовският премиер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени