Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рангел Марков: Банкя ще има модерен Център за личностно развитие на децата

Рангел Марков
Снимка: Георги Петровски

Възстановяването на Централната минерална баня и превръщането й в модерен СПА център е приоритетна задача за Район “Банкя” на Столичната община през тази година. Столичният кмет Йорданка Фандъкова наскоро лично извърши проверка на започналите на 1 ноември 2018 година дейности по реконструкцията. Заедно с това, обаче, на дневен ред е обновяването на вътрешнокварталната ВиК мрежа, както и изграждането на Център за личностно развитие за деца. Търси се решение на проблема с няколко големи сгради в центъра на града, които не се използват и не се поддържат, а външният им вид контрастира с подобрената градска среда в резултат науспешното осъвременяване на парковете “Кестените” и “Ротондата” и оформянето на съвсем нова пешеходна зона с красиви алеи, подходящо озеленяване, водни съоръжения и часовникова кула.

Кметът на Банкя Рангел Марков обясни по-подробно пред Радио София какво предстои да бъде извършено по тези проекти:

Изключително важен проект ни е вътрешнокварталната ВиК мрежа. Вече имаме договор и предстои възлагане на проектирането на 45 километра водопровод и канал. В рамките на шест месеца ще бъдем в готовност и ще очакваме периода, в който ще можем да бъдем финансирани по Оперативна програма “Околна среда”. Искрено се надявам през следващата година това да може да се случи.

По думите му, в момента районната администрация се опитва да осигури средства за проектиране на Център за личностно развитие на децата в Банкя:

Това ще бъде вид съвременно читалище - сграда, в която ще бъдат развивани различни дейности - обучителни и творчески. В нея ще има сцена с около 300 седящи места, където децата ще могат да се изявяват. Тази зала ще може да се използва и за закрито кино.

По повод проблема с няколко големи необитаеми сгради в центъра на града, Рангел Марков обясни, че при три от тях има голям брой съсобственици и според разпоредбите на закона на този етап общината няма полезен ход:

Ще успеем със сградите, които имат ясна собственост. Там, където има голям брой съсобственост и неизвестни собственици, ще трябва законодателна промяна, която съм готов да коментирам с колегите от Народното събрание. Една от възможностите е тези сгради да отиват на публичен търг, като общината би могла да бъде гарант в рамките на пет или 10 години след продажбата, тази сума да стои по сметка на общината и всеки собственик, който стане известен през това време, да може да получи своята част от съответната сума.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна