Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разрушава незаконни хотели в Кападокия

Турските власти започнаха да разрушават хотели и други сгради, издигнати върху уникалните скални образувания в световноизвестната област Кападокия. Днес ще бъдат съборени 15 постройки.

Новината съобщи валията на Невшехир Илхами Акташ. Град Невшехир е административният център на област Кападокия. Сред предвидените за разрушаване обекти са работни и жилищни помещения. Продължава проучването дали и други сгради в района не са незаконни, тъй като са издигнати върху природни или исторически забележителности. През миналата седмица министерството на културата и туризма на Турция състави специална комисия, която да извърши проверката. В края на миналата година министърът на благоустройството Мурат Курум съобщи, че в област Кападокия има около 100 незаконни постройки.

В четвъртък, 14 февруари, беше разрушен незавършен хотел, издигнат върху т. нар. комини на феите - уникални скални образувания в Кападокия. Те са оформени от въздействието на природни фактори като дъждове и ветрове върху меки вулканични скали в продължение на милиони години. Заради богатото природни и културно наследство, свързано с ранното християнство, районът е привлякъл 2 милиона туристи през 2018 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!