Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венеция отново е столица на карнавала

Полетът на Ангела във на площад Сан Марко във Венеция.

От днес до 5 март Венеция е отново става столица на карнавала, съобщават италиански издания, цитирани от БТА.

Карнавалът се открива тази вечер с шествие на карнавални лодки по венецианския канал Канареджо, който се влива в Големия канал на Венеция. Шествието ще продължи няколко часа, а за неуспелите да го видят ще има негово продължение утре сутринта.

Карнавалните дни ще бъдат белязани от разнородни прояви - изложби, ателиета за маски и карнавални тоалети, конкурси за най-добра маска и костюм, балове и др. Всички водещи музеи, венециански дворци (така наречените палаци) и площади, както обикновено, ще се включат с разнородни изяви в карнавала.

През карнавалните седмици няма да бъдат пропуснати няколко ритуала. На 24 февруари на площад Сан Марко ще се състои ритуалът Полетът на ангела. От камбанарията на Сан Марко „ще полети“ ангел, който с помощта на специални механизми ще се приземи на площада. Тази година в ролята на ангела ще се превъплъти Ерика Кия, която миналата година спечели конкурса за най-красиво момиче на Венецианския карнавал.

На 3 март ще се състои ритуалът Полетът на орела, когато над площад Сан Марко „прелита“, оборудвана със специален механизъм, знаменитост, дегизирана като орел. На 5 март пък ще се състои ритуалът Полетът на лъва, когато над площада ще бъде спуснато огромно платно с изображение на крилатия лъв, който е символ на града.

На 5 март ще бъде избрано и най-красивото момиче на карнавала, което е друг неотменен ритуал.

Краят на карнавала бележи началото на Великденските пости.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна