Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Бюджетът на ЕС да инвестира в растеж и заетост

Премиерът Бойко Борисов с еврокомисаря за бюджета Гюнтер Йотингер
Снимка: Правителствена пресслужба

Парите за европейските граници са важни, но трябва да има и за растеж и заетост. Това послание е отправил примерът Бойко Борисов при срещата си с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Газовият хъб "Балкан" е бил сред темите на разговор на Борисов с еврокомисаря:

"Искам да му разясня българския хъб "Балкан" защо трябва да се случи. След като тези близо 17 милиарда кубически метра, които минават сега през България за Турция престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. Ние искаме да възстановим, да имаме това, което към момента имаме, да не получаваме транзитни такси".

Друг фокус на разговора, проведен в рамките на конференцията за сигурност в Мюнхен, са били преговорите по Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027г. на ЕС. Премиерът е подчертал, че България като външна граница на ЕС добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчно средства за области като сигурност, миграцията и отбраната. Но също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция. Премиерът е изразил увереност, че няма да има забавяне в програмите, за да отговорим на очакванията и да си върнем доверието на нашите граждани. Приоритетни области за финансиране са политиките по сближаване и общата селскостопанска политика са от приоритетно значение и са доказали своята добавена стойност за целия ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени