Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 10-16 февруари

| обновено на 17.02.19 в 11:00
11
Килиан Жорнет в 24-часовото ски предизвикателство





Планинският бегач Божидар Антонов обяви, че в понеделник стартира опита си за рекорд за зимно преминаване по маршрута Ком-Емине. През август той подобри с 5 часа рекорда на Кирил Николов-Дизела, като измина 600-километровото трасе за 4 дни 8 часа 27 минути.

Испанският супер бегач Килиан Жорнет счупи рекорда за 24-часово ски изкачане. За едно денонощие той преодоля денивелация от 23486 метра, като се изкачи 51 пъти по пистите в Молде, Норвегия. Това е с около 2000 м повече от досегния рекорд, поставен от Ларс Ерик Скервхайм (Lars Erik Skjervheim), който през 2017 г. за едно денонощие измина със ски 20993 м.

В ски предизвикателството “Колелото на хамстера” (Hamster Wheel) целта на Жорнет е била да изпробва как организмът му ще се справи с натоварването.

“Tази година не се състезавам на Световната купа по ски-алпинизъм, затова смених тренировките и се опитах да си поставя различни предизвикателства и да поддържам мотивацията си”, обясни Жорнет.

Максималната му скорост на спускане е била 115 км/ч, изминатите километри - 199, 9 часа се е движил по светло и 15 - в тъмните часове на денонощието, а 20 от 24-те часа Жорнет се е изкачвал. Предизвикателството е заснето и предстои видеото да бъде публикувано.

Каталунецът е ултра- и планински бегач, състезател по ски-алпинизъм, носител на рекорди за най-бързо изкачване на Денали и Матерхорн, победител в ултрамаратони като Hardrock 100 и Ultra Trail du Mont Blanc. Изкачил е Еверест два пъти, при това само за седмица.

Фрирайд скиорът Симеон Павлов завърши пети на състезанието три звезди от Световните квалификации в Брусон, Швейцария. В надпреварата участваха 57 фрирайдъри.

Победителят в най-студения ултрамаратон в света47-годишна британка спечели арктическия ултрамаратон в Юкон, Канада. Мариан Хединг успя да измине трасето от 482 км за 173 часа. Участниците в предизвикателството трябваше да прекосят с шейни с багаж, завързани за тях, замразени реки, езера през редица контролни пунктове за няколко дни при температури от - 40 градуса. Победителката разказа, че се подготвяла за състезанието с бягане и преходи, както и с тегленето на гума из селото, в което живее. Соченият за “най-студеният” ултрамаратон в света, обаче, има и по-дълго трасе - то е от 700 км, и сред участниците по него тази година имаше 74-годишен бегач. Победител стана французинът Тиери Корбариу, който измина разстоянието за 9 дни.

Победителите при мъжетеНикола Калистрин и Ивона Михайлова са новите шампиони на България по ски-алпинизъм в индивидуалната дисциплина. В края на миналата седмица в Картала в Рила се проведе държавното първенство, което излъчи шампионите за 2019-а в тази дисциплина. Състезателите на клуб “АлПиринСки”, Банско спечелиха 5 от 6-те медала и са убедителен водач при клубовете. На второ място при жените след Ивона Михайлова се нареди Петя Тотева, а трета стана Мария Николова. Второто и третото място при мъжете бяха заети, съответно, от Иван Геров и Антони Диков.

Победителките при женитеИния месец Калистрин и четвъртият в класирането - Кирил Николов-Дизела, ще представят страната ни на световното първенство по ски-алпинизъм в Швейцария, а за състезанието в Картала Дизела каза, че се е провело при много добри условия.


Кирил Николов-Дизела“В края на маршрута единият автомат ми се счупи и трябваше така да финиширам - бягайки. Там загубих две позиции. Ако не се беше счупил, може би щях да завърша втори. За мен ски-алпинизмът е супер средство за трениране през зимата, вид алтернативна тренировка (б.а. за състезанията по скайрънинг)” - каза Дизела.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Българските катерачи взеха 3 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала на Първия кръг от Алпийско-адриатическата купа по спортно катерене, а отборът на НСА оглави класирането по клунове. В състезанието, което се проведе миналата неделя в Загреб, участваха над 250 състезатели, в 5 възрастови категории.

Българските медалисти на състезанието:
U10 (момичета, 2010 – 2011):
- 3-то място - Ида Христоскова (КСКЕС „Алтиус“, София)
U12 (момичета, 2008 – 2009):
- 1-во място – Петра Барова (КСКЕС „Алтиус“, София)
- 2-ро място – Кристина Евтимова (КА „НСА“, София)
U14 (момичета, 2006 – 2007):
- 1-во място – Мартина Бангеева (КА „НСА“, София)
U14 (момчета, 2006 – 2007):
- 1-во място – Николай Ангелов (КА „НСА“, София)
- 2-ро място – Николай Русев (КА „НСА“, София)
U14 (момичета, 2004 – 2005):
- 3-то място – Александра Тоткова (КА „НСА“, София)
U14 (момчета, 2004 – 2005):
- 3-то място – Слав Киров (КСКЕС „Алтиус“, София)
Над 16 г. (жени, 2003 и нагоре)
- 3-то място – Ерика Велев (КА „НСА“, София)
Над 16 г. (мъже, 2003 и нагоре)
- 2-ро място – Стоян Петров (КЕС „Селт“, Казанлък).


Васил Киров със своите възпитаници“Състезанието определено е по-силно от Балканското - като присъствие, като състезатели от страни, в които има добре развито катерене... Българските деца се представиха, поне за мен, отлично. Сам там, където не сме участвали (б.а.възрастовите групи), нямаме медали” - разказа пред БНР Васил Киров от БФКА, треньор на клуб Алтиус, чиито състезатели взеха 3 от медалите.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Адам Ондра

Адам Ондра премина поредния си маршрут с категория на труност 9b - “Neanderthal”, в Испания. В актива си чешкият катерач има вече над 20 подобни постижения, включително три 9b+, както и единственото 9с в света - “Silence”. Дори някои издания вече се шегуват, че Ондра се затруднява повече да намери поредно предизвикателство, отколкото да се справи с него. Маршрутът “Neanderthal” е изкатерен за първи път от Крис Шарма през 2009 г. Ондра го пробва за първи път през 2011 г. В интервю за Rock and Ice чехът споделя, че в момента би му било трудно да пробва по-висока категория (9с+) или да премине онсайт 9а, но това, към което се е насочил, е да катери просто по-бързо маршрути 9b и 9b+, като ги търси на различни места по света.

Преди “Neanderthal” Ондра премина “Catxasa” 9а+, отново в Санта Линия, Испания.

Група алпинисти от руско-казахстанско-киргизската експедиция на К2 фиксира въжета до Черната пирамида и след като достигна 7200 м височина, прекара една нощ в Лагер 2 (6800 м) и се върна в Базовия лагер. Този изключително стръмен участък е сред най-трудните и опасни по маршрута. Четирима души от екипа, сред които организаторът на експедицията Артем Браун, премина антибиотично лечение и не на шега беше съобщено, че са изпили почти всики запаси от лекарства в Базовия лагер. Очевидно има подобрение в състоянието им, защото Артем Браун планираше преди 2 дни да занесат, заедно с Шепелин, багаж до Лагер 1.

Екипът на Алекс Чикон продължава да пренася багаж до Лагер 1 на К2. Феликс Криадо и Игнасио де Зулоага оставиха на 5900 м височина в очакване на подходящо време за фиксиране на въжета.

Прогнозата, обаче, е за продължително влошаване на времето.

В интервю за испанското издание “Desnivel” полската легенда в алпинизма Кшищоф Виелицки пожела успех и на двете експедиции на К2, като отбеляза, че и двата екипа са силни, особено руско-казахстанско-киргизският. “Ако успеят, ще бъде страхотно. Ако не успят, ще отидем там ние” - пошегува се Виелицки, който през зимата на 2017-2018 г. ръководи полската експедиция, направила опит да изкачи осемхилядния връх. Алпинистът намира за странно това, че двата екипа фиксират успоредно един на друг въжетата, което означава, че не споделят една и съща философия в алпинизма. За шерпите в екипа на Чикон той смята, че при лошо време, не биха рискували, защото те гледат на това като на работа, за която им се плаща, и ще искат да се върбат в добро състояние, за да участват и в пролетните експедиции. Виелицки не одобрява използването на шерпи от Чикон. В класическия алпинизъм, казва той, катерачите са свързани помежду си само с въже и страст, не и с пари. Според полския алпинист, всичко ще стане ясно, когато и ако екипите стигнат 7600 м, там ще започне истинското състезание, но всичко зависи основно от времето.

Даниеле Нарди в Базовия лагер на Нанга ПарбатСлед дълго чакане в Базовия лагер на Нанга Парбат Даниеле Нарди и Том Балард се изкачиха до Лагер 2 (5100 м), но влошаване на времето - мъгла и снеговалежи, наложи да се върнат. Двамата получиха доставки за няколко седмици, както и удължаване на пермитите до 10 март. В интервю за пакистански вестник Карим - единият от двамата пакистанци, които напуснаха експедицията, даде на Нарди и Балард 30% шанс за успех заради обилните снеговалежи и опасността от лавини. От своя страна, Нарди отчете като своя грешка, че са бързали да изградят Лагер 3, който после беше разрушен от снежна буря. Том Балард тренира в Базовия лагер на Нанга Парбат

Експедиция, водена от 54-годишната испанска алпинистка и политичка Чус Лаго (Chus Lago), измина първите 300 км от езерото Байкал. Чус Лаго и още две нейни сънароднички - Вероника Ромеро (Verónica Romero) и Росио Гарсия (Rocío García), пресичат най-старото езеро на планетата, което е и най-голямото находище на прясна вода, за да обърнат внимание върху последиците от климатичните промени. Езерото в Сибир заема площ от 31,494 кв.км. Трите дами го пресичат от север на юг и първите 300 км са изминали за 11 дни. Маршрутът е дълъг общо 700 км, които по план би трябвало да отнемат около месец. Температурите са под -30 градуса. Трите жени спят в палатки върху леда, не излизат на брега и теглят шейни с 80 кг багаж. През последните 100 години температурата при езерото се е покаичла с 1,2 градуса, а дните, в които водата е замръзнала, са с 18 по-малко. 

Чус Лаго с шейната си в езерото БайкалТрите испанки не са единствените, които пробват сили на Байкал този сезон. Шведката Джина Йохенсен (Gina Johansen) се опитва да постави рекорд за скорост, като прекоси Байкал за 12 дни. В края на февраури и началото на март там стартират още 3 отборни и 4 солови експедиции.

Филмът “Free Solo” за преминаването на американския катерач Алекс Хонълд без осигуряване по маршрута “Freerider” на скалния монолит Ел Капитан спечели още една престижна на награда по пътя си към Оскарите. Лентата, режисирана от Джими Чин и Елизабет Чай Васарели, спечели наградата за документалистика на Британската академия за филмово и театрално изкуство, а в началото на месеца беше отличена и от гилдията на американските режисьори. National Geographic ще излъчи филма на 3 март. 

Идната седмица Банско пък става център на екстремното ски и сноуборд кино.Tрадиционната kинопанорама „Snow cinema” ще се проведе на 21, 22 и 23 февруари от 19:00ч. в киносалона на Посетителския информационен център.

Програмата включва 10 филма от 7 страни. Организаторите посвещават тазгодишното издание на създателя на Банско филм фест Петър Атанасов, дългогодишен автор на рубриката ни за екстремни спортове, който на 24 февруари щеше да навърши 68 години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна