Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей загуби вот в парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей претърпя още една унизителна загуба в Камарата на общините. В резултат на бунта на евроскептиците в нейната Консервативна партия депутатите не одобриха стратегията на правителството в преговорите за Брекзит. Политическите наблюдатели заявиха, че загубата за Мей е по-скоро символична, че тя не променя нищо съществено, освен че добавя нова тъмна краска към и без това вече пострадалата репутация на Великобритания в чужбина. Но какво все пак се крие зад събитията през седмицата в британския политически живот и то в такава решаваща фаза на Брекзит - малко повече от месец преди обявената дата за напускане на ЕС 29 март. Дали Тереза Мей не загуби още една битка, за да спечели обаче войната в крайна сметка? 

Сякаш нищо не се е случило, на следващя ден след гласуването от "Даунинг стрийт" обявиха, че Тереза Мей продължава да следва своята стратегия за получаване на правни гаранции от Брюксел „предпазният механизъм“ за ирландската граница да бъде с ограничен период на действие. И защо не. Вотът в парламента не е обвързващ, тя има работа да върши, както често се изразява, и следва набелязаната цел - излизане от ЕС на 29 март по възможност със сделка, нейната сделка. Евроскептиците гласуваха против  стратегията на Мей не заради друго, а именно защото в предложения текст се говори за избягване на варианта Брекзит без сделка, защото се съобразява с гласуваната на 29 януари така наречена поправка „Спелман“, пак необвързваща, в която мнозинството депутати изразиха желание да не се стига до излизане без сделка. Евроскептиците смятат, че ако този вариант отпадне от масата за преговори с ЕС, британците губят своите козове и няма да могат да оказват никакво влияние в преговорния процес.  Ето какво заяви лидерът на Косервативната партия в Камарата на общините Андреа Ледсъм:

„Всъщност, част от моите колеги от Групата за европейско проучване се въздържаха при гласуването на процедурата и причината за това бе загрижеността им, че ако я подкрепят, това ще означава подкрепа и за изключване на опцията без сделка. Това не бе за да кажат, че те повече не подкрепят опитите на премиера да предоговори „предпазния механизъм“, за което тя получи ясен мандат преди две седмици. Ето защо премиерът ще продължава да търси тези правни гаранции, които ще позволят на парламента да подкрепи сделката й. Така че „диагнозата за последното гласуване е по-скоро хълцане, а не тежко заболяване“.

С тази метафора Ледсъм определено омаловажава вота, но той освен че за пореден път показа колко е разделена Консервативната партия по въпроса за Брекзит, изясни още нещо - че Тереза Мей няма печеливша формула, независимо на коя страна се опитва да се облегне за подкрепа. Лейбъристите непрекъснато твърдят, че Тереза Мей е заложник на евроскептиците в нейната партия и винаги им отстъпва. При последното гласуване обаче тя се опита да удовлетвори привържениците на по-мекия Брекзит, тъй като не е тайна, че има министри, които заплашват с оставки, ако правителството се насочи към Брекзит без сделка, и моментално загуби подркепата на около 50 евроскептици, а в с това и вота. Заместник-министърът на икономиката Ричард Харингтън обвини евроскептиците в предателство. 

Какво смята за това обвинение Донимик Грийв от умерените тори, бивш правен съветник на правителството:

„Това не е израз, който аз бих използвал за тях. Те са колеги, с които имам приятелски отношения от много години. Но те имат виждане за бъдещето на нашата страна, което аз не споделям. Първо, защото това е бъдеще на страната, обърнато към Сингапур и Северноизточния Атлантик - ето защо те промотират точно този техен тип Брекзит. И второ, защото са напълно пренебрежителни към рисковете, пред които страната може да бъде изправена, ако излезем без сделка. Това са рискове, които аз и много други мои колеги не сме готови да приемем и смятаме, че трябва да предприемем действия. Премиерът е в много трудно положение , но разумното нещо, което трябва да се направи е да се удължи член 50 и то вероятно за доста дълго време, защото истината е, че ние не сме способни да решим тип Брекзит искаме:

„И основната причина, както казах и в парламента, е защото мнозинството от депутатите в Камарата на общините знаят, че всяка форма на Брекзит, която се предлага или може да бъде постигната, е лоша за нашата страна. Това е причината самите хора да не могат да застанат зад някаква определена форма, ето защо смятам, че трябва да се върнем към народа и честно да му изложим какво есе предлага и да му позволим той да направи избора, защото истината е, че депутатите няма да желаят да одобрят нещо, което смятат, че ще бъде толкова пагубно за бъдещето ни“, посочи още Грийв.

Мнение на Доминик Грийв в интервю за Би Би Си. Каквото и да се говори, тактиката на Тереза Мей е точно „да играе за време“, „да бави топката“,  ако трябва да се използват спортни термини. Тази политика на „зиг-заг“ държи и двата лагера все още на борда на нейния кораб и ако се стигне до гласуване на нейната ревизирана сделка малко преди 29 март, депутатите наистина ще бъдат изправени пред трудния избор да не я подкрепят при опасността от излизане без сделка със всички катастрофални последствия от това. Всичо това малко прилича на онази игра „Кой ще трепне пръв“, а от всичко случило се дотук изглежда Тереза Мей е майстор на тази игра. Евроскептиците вероятно мислят, че са натрили носа на Тереза Мей, но всъщност слабостта в тяхната позиция изпъква още по-ясно. Те не са достатъчно на брой, за да наклонят везните в полза на Брекзит без сделка. Това вече стана ясно при гласуването на поправката „Спелман“. В този аспект предстои да се случи нещо много важно след две седмици, когато Ивет Купър от Лейбъристката партия, смятана от мнозина за истинския лидер на опозицията, ще се опита да върне за ново гласуване плана срещу излизане без сделка, но с обзвързващ характер. Политическите наблюдатели смятат, че този път депутатите ще го подкрепят. Тогава вратата за излизане без сделка ще бъде затръшната пред лицата на евроскептиците и те ще трябва два решават дали да приемат следката на Мей независимо колко козметични са промените, или да се съгласят с парламента да се търси отлагане на Брекзит.

Как се приемат театъра в британския парламент в Европа. Как ще се отрази вотът в  Камарата на общините на Брекзит. Да чуем мнението на гръцкия външен министър Йоргос Катругалос:

„Не искам да се меся във вътрешните работи на страната, но мисля, че това е част от объркващите послания към 27-те страни.членки. Това усложнява допълнително ситуацията. Настина е много трудно да бъдем оптимисти за пробив при тези обстоятелства. Не се предвижда предоговаряне на вече постигнатото споразумение, точно защото ни отне две години и половина, за да стигнем до тук. Не изключвам чудо, чудеса стават, но не мога да кажа какво точно чудо трябва да се случи, за да бъде спасена сделката“.

Следваща седмица Тереза Мей отива в Брюксел, а още в понеделник там ще бъде министърът за Брекзит Стивън Баркли. Обичайният бизнес, както казват политиците, докато изчакват кой ще трепне пръв.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна