Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кашиф Бакиу: Очакваме “жесток бой“ на президентските избори в Северна Македония

Снимка: БТА

Очакваме “жесток бой“ на предстоящите президентски избори, каза пред БНР политологът Кашиф Бакиу, който коментира предстоящите избори за президент на Република Северна Македония.

Основните теми между кандидатите на двете най-големи партии – ВМРО-ДМПНЕ и СДСМ, очаквам да бъдат промяната на името, но покрай това и Договорът от Преспа с Гърция, както и Договора с България, те ще бъдат основните теми, уточни той в интервю за предаването “Събота 150“.

В голяма степен зависи от кандидата, който ще обяви ВМРО-ДМПНЕ дали ще бъде прозападно ориентиран, или ще изберат кандидат, който ще има резерви. Очаквам, че и ВМРО-ДПМНЕ ще избере прозападно настроен кандидат, посочи още Бакиу.

Според него идеята за предсрочни избори не е била само, за да има избори, но с това се е искало да се помогне за избора на нов президент. 

Предложението за предсрочни избори беше от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Управляващата СРСМ (Съюз на реформаторските сили на Македония) се съгласи в първия момент. Смятаха, че в момента ще получат много по-добър резултат.

Смятам, че тази идея беше спряна от коалиционните партньори „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети, основната партия на етническите албанци, които в момента са в най-лошата позиция по отношение на рейтинга.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени