Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на САЩ благодари за работата на специалните ни служби

| обновено на 16.02.19 в 16:08
Бойко Борисов и американският вицепрезидент Майк Пенс разговаряха в Мюнхен
Снимка: Пресслужба към МС

Търговските отношения между България и САЩ са били сред акцентите в разговора на премиера Бойко Борисов и американският вицепрезидент Майк Пенс. Срещата между двамата се проведе в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Борисов уточни, че по време на срещата не е била дискутирана темата за покупка на американски изтребители F-16, нито темата за отношенията с Русия:

"Искаше да изрази буквално уважението си и одобрението за всичко, което нашата страна прави, на всички нива. Благодари за работата на специалните ни служби, които работят прекрасно с тях. Поръча на неговия екип, изрично, два пъти до края на годината да дойде в България и заедно да отидем да посетим някои от летищата или базите, където има американски войници да се подготвят към този момент".

Борисов не пожела да коментира възможността президента Румен Радев да наложи вето на приетите от парламента промени в Изборния кодекс:

"Толкова работа имаме. Толкова ми е трудно да прокарам държавата през иглени уши, виждате. Виждате отношенията Америка-Европа, Русия-Китай какви са, за да хабя енергия. Виждате, събота е днеска, целия ми ден, цялата ми енергия минава да направя нещо добро за страната и да я представя добре. Тези, които нямат работа, могат да си говорят. Тяхна работа".

На конференцията по сигурността в Мюнхен вицепрезидентът на САЩ поиска от ЕС да се оттегли от Иранската ядрена сделка. Той посочи Иран като основен спонсор на тероризма по света:

"Време е европейците да спрат да подкопават усилията на САЩ да наложат санкции на Иран", каза Майк Пенс.

Американският вицепрезидент каза още, че САЩ няма как да гарантират сигурността на Запада, докато съюзниците са зависим от доставки от изток:

"Няма да се примирим докато съюзници от НАТО купуват оръжия от нашите противници. Много от съюзниците трябва да направят повече! Очакваме всяка от държавите да състави план как да достигне 2% от брутния вътрешен продукт, които да бъдат заделени за отбрана. Поздравявам онези, които се обявиха срещу проекта "Северен поток" и призовавам и другите партньори на САЩ от Европа да го направят".

Вицепрезидентът на САЩ призова ЕС да вземе общо решение по кризата във Венецуела.
"Призоваваме Европейския съюз да направи крачка напред в името на свободата и да признае Хуан Гуайдо за единствения законен президент на Венецуела". 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обаче заяви, че Русия не бива да бъде изключвана от газовия пазар на Евросъюза по политически причини. 

"На въпроса доколко сме зависими от руския газ не може да се отговори само като се види по кое съоръжение идва и никой не иска да зависи единствено от Русия. По време на Студената война, в бившата Източна Германия, където живеех и аз, получавахме руски газ, но и Западната част също до голяма степен използваше руския газ. Така че не разбирам защо днес е много по-лошо да се каже, че Русия ще продължи да бъде партньор".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени