Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

| обновено на 16.02.19 в 19:28
На срещата присъстваха Румяна Бъчварова, Георг Георгиев, Ерик Рубин - посланик на САЩ в България и Ирит Лилиан - посланик на държавата Израел

Представители на правителството, еврейската общност, академичните среди и посланиците на Израел и на САЩ у нас подписаха манифест „Заедно срещу езика на омразата“.

Националният координатор по антисемитизъм и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев обяви, че днешната проява е израз и на отхвърляне на провеждането на Луковмарш:

"И трябва да знаят, че свободата на изразяване не е неприкосновенна. Свободата свършва там, където започва чуждото. Ако си мислят, че могат да факелошестват в градове като нашия, трябва да знаят, че са се объркали".

Румяна Бъчварова - началник на Кабинета на премиера и вероятно бъдещият посланик на България в Израел, обясни, че каузата за борбата срещу ксенофобията е обща. Подчерта, че българската история и спасяването на българските евреи е уникален пример:

"Тя дълго време беше премълчавана, прикривана, неглижирана, изопачавана, а това все още създава нови разделителни линии в научната и културната ни общност, а за съжаление - и в обществото ни и пали малкото останали искри на антисемитизма и политическата омраза. Само пълната истина за тази уникална по своята сила и хуманизъм история може да ни обедини като нация!".

Посланикът на Съединените щати Ерик Рубин подчерта, че днес сме изправени пред предизвикателства след края на Студената война. "Има врагове на смирното прогресно съществуване", а по думите на Ирит Лилиан - посланик на държавата Израел, омразата е много силно чувство, а нашето бъдеще може да се запази само ако изповядваме общи ценности. На срещата историята си разказаха и оцелели от холокоста български евреи:

„Българският народ е мъдър и в трудни моменти той знае да помага и да подаде ръка. Това го почувствахме, когато през септември 1944-та година се прибрахме - хората, които ни изпратиха, бяха хората, които ни посрещнаха и ни помогнаха да стъпим на крака“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна