Eмисия новини
от 00.00 часа

„Лешникотрошачката” от киносезона на Балшой театър

Снимка: Васко Михайлов

Едва ли има по-обичано и по-желано музикално произведение в новогодишния сезон от балета на  П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“, чиято музика сякаш въплъщава цялата красота, надежда и празничност! Тази година балетът е включен и в двата кино сезона, които се излъчват у нас – този на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“, където се представя една от първите версии на балета по хореография на Лев Иванов и този на Балшой театър Москва. Тук обаче се танцува последната редакция на знаменитата постановка на Юрий Григорович от 1966 г., който той сам прави през 2014 г.

Българската публика добре познава трактовката на големия балетмайстор Григорович, защото тя все още присъства в репертоара на Националния ни балет, осъществена в далечната 1989 г. Какво е ново, какво е останало непроменено, кои са неочакваните акценти чуйте в звуковия файл в разказа на изкуствоведа Петър Пламенов.

Следващите спектакли от киносезона на Балшой театър, които ще имаме възможност да гледаме, са „Баядерка“ на 17 февруари, „Спящата красавица“ на 24 февруари, „Кармен“ и „Петрушка“ през месец март.


Още от

Куче в чекмедже

публикувано на 20.05.19 в 15:54

Молитви по древен слънчев часовник

публикувано на 20.05.19 в 14:40