Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Шаланек получи "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германката Ангела Шаланек получи награда "Сребърна мечка" за най-добра режисура на филма "Бях у дома, но". Шаланек е сред рекордните седем жени режисьори, включени в надпреварата тази година.

Сребърните мечки за "най-добър актьор" и "най-добра актриса" отидоха в Китай за превъплъщения във филма "Довиждане, сине", чийто фокус е върху въздействието на политиката, която определя раждането на само по едно дете.

С Голямата награда на журито бе отличен "По Божията милост" на Франсоа Озон. Драмата разказва за жертвите на злоупотребите с деца в Католическата църква и битката им за справедливост. 

Призът за най-добър сценарий отиде при създателите на италианския филм "Пирани". Те посветиха наградата на своята страна, заявявайки, че тя отново трябва да се концентрира върху културата и образованието. 

Припомнямe, че миналата година наградата "Златна мечка" спечели филмът "Не ме докосвай" - копродукция на няколко държави, включително и България. Главната роля в лентата се изпълнява от българската актриса Ирмена Чичикова. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени