Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на жители на кв. "Горубляне" блокира основна пътна артерия на София

| обновено на 17.02.19 в 18:44
5
Снимка: БГНЕС

Жители на столичния квартал "Горубляне" излязоха на пореден протест и блокираха бул. "Цариградско шосе" в двете посоки на изхода за Пловдив. Километрични опашки от автомобили попаднаха в задръстване по обходните маршрути.

Протестиращите собственици на земи, които не са обезщетени, заявиха, че само блокиране на движението ще накара Столична община да чуе исканията им. Според тях преди избори земята винаги става разменна монета. Те поискаха мораториум върху продажбата на държавна и общинска земя до приключване на обезщетяването и настояват новият парк „Изток“ в квартала да бъде изградена само върху държавни и общински терени.

Собствениците водят четири дела в Страсбург. Сезирали са и главния прокурор, че Столична община умишлено блокира процеса на възстановяване на собствеността. В същото време върху взетите им частни земи се дава право на строеж на частно училище и са изсипвани строителни отпадъци, за които са предупредени, че трябва да ги изчистят, твърдят протестиращите.

Сред причините за недоволството е още "дискриминацията", според протестиращите, "на нискоетажните квартали спрямо панелните жилищни комплекси", както и липсата на достатъчно детски площадки, изградена канализация, тротоари, велоалеи, градски транспорт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна