Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Сега 1/3 от депутатите са избрани с преференции, а с новите правила щяха да са 0

БСП работи по жалба до Конституционния съд заради Изборния кодекс

Крум Зарков
Снимка: Светослава Кузманова

В този парламент има четири партии, които работят в сговор и една – БСП, която се опитва да се противопоставя всеки път, когато счита, че нещо не е наред“, каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и член на правната комисия в НС Крум Зарков в предаването „Неделя 150“.

След като в „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Хамид Хамид от ДПС отхвърли твърденията, че партията му е стратегически партньор на управляващите, защото е подкрепила промените в Изборния кодекс за вдигане на прага на преференциалния вот и попита дали БСП е партньор на управляващите, защото и нейни предложения за промени са били приети, Зарков коментира пред БНР: 

„Сравнението между протокола – втория екземпляр, и практическата отмяна, невъзможността на преференцията да изпълни своята роля, нямат база за сравнение. Предложението ни е важно и се радвам, че го подкрепиха всички партии – става дума за това да няма втори оригинал, който може да се подпише на празно сутринта от всички членове на Избирателната комисия и след това да няма никакво значение какво се случва в урната, но това е само един елемент, който се опитва да преодолее безобразния понякога политически и процес в изборния ден. Големият въпрос обаче въобще не е това!“.

По време на дебата е проличало, че „в този парламент има четири партии, които работят в сговор и една – БСП, която се опитва да се противопоставя всеки път, когато счита, че нещо не е наред“, каза Зарков.

„Ако целият изборен процес е по съществото си делегитимиран, от това няма да спечели никой“, допълни той и уточни, че когато гражданите се чувстват обезсърчени, много от тях просто не отиват до урните:

„Ако продължаваме да се правим на глухи, системата ще бъде пометена и то не е изборната система, а нещо по-важно – парламентарната. Смея да твърдя, че в българските условия парламентаризмът е последен репер на политическата свобода и ние ще го загубим, хитрувайки непрекъснато“.

„Листите не са застраховани от корпоративно влияние“, категоричен е Зарков. По темата за преференциалния вот той влезе в задочен спор с Хамид Хамид от ДПС, нарекъл „меншевизъм“ хипотезата, че 7% от избирателите на една партия могат с преференциите си да преодолеят волята на 93%. Социалистът изтъкна:

„Никой не пречи на първия, втория, третия също да води преференциална кампания, за да се с получи състезание както с опонентите, така и вътре в самата листа. Тоест с времето, с налагането на тази практика, целият изборен процес би трябвало да стане и ще стане много по-състезателен и оттам, би трябвало, много по-честен.

От 5 години преференцията печели популярност, тъй като „успява да намери онзи баланс, който хората търсят, за да може техният вот да има тежест“, изтъкна политикът:

"В момента почти 1/3 от народните представители са избрани преференциално. Ако важаха правилата, които гласувахме тази седмица, тогава днес щеше да има 0 преференциално избрани народни представители. Така че сега да обясняват, че всъщност това не е отмяна, а нов праг, е абсолютно несериозно. Нито в европейската листа някой би могъл да я пренареди със сегашния праг. В заключение, това е поправка, която е в интерес на партийно централизиране на процеса, така че съответните централи да могат да държат в ръката си процеса от началото докрая, включително тези от тях, които обичат корпоративните влияния“.

БСП е против изцяло мажоритарен вот с 240 народни представители, защото създаването на 240 малки избирателни района би създало предпоставки с малко влияние да се оказват големи резултати, обясни Зарков. Той подчерта и важността на това ЦИК да бъде сменена след изтичане на мандата ѝ:

„Предстои тежка изборна година със съмнения, които хвърчат отвсякъде – от международни намеси, през намеси в Изборния, от хибридни войни до преференции. Искаме поне един от въпросите – основната, така наречена "професионална, постоянно действаща администрация" да бъде законна и легитимна. Дори да считаме, че не трябва промяна в този ЦИК, можем да го направим по правилата и да преизберем сега действащата. Обратното – да я оставите в едно висящо положение, обезсмисля основната цел на един мандат – да гарантира независимост на този орган дори от тези, които го назначават, тъй като е защитен в рамките на този мандат да не бъде закачан, а след този мандат да бъде променен“.

БСП работи по своя жалба до Конституционния съд по отношение на Изборния кодекс, изтъкна Зарков:

„Освен това ще сезираме Венецианската комисия за всичките промени, които са правени и други международни организации, които наблюдават политическите процеси в България. Днес имаме Национален съвет, на който ще обсъждаме случилото се в парламента. БСП просто няма да остави тези неща да се оттекат така“.

На Националния съвет трябва да се реши и коалиционната политика на партията.

„Към БСП има сериозен интерес както от политически, така е от неправителствени формирования“, увери депутатът, според когото от две години нито една реформа в страната не се е случила. 

Интервюто на Диана Янкулова с Крум Зарков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна