Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция арестува стотици заподозрени членове на ПКК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските сили за сигурност са задържали 753 души за връзки с обявените извън закона Кюрдска работническа партия и Съюз на кюрдските общности. Това съобщи вътрешното министерство в Анкара.

685 души са били арестувани при 156 операции в цялата страна. Други 50 са били арестувани при протестни действия.

Според турското вътрешно министерство задържаните са планирали да организират демонстрации във връзка с 20-годишнината от ареста на лидера на ПКК, както и да сеят хаос по време на местните избори, насрочени за 31 март. Абдуллах Йоджалан беше отвлечен от турските специални служби и върнат в страната на 15 февруари 1999 г. в Кения. Той беше осъден през 2002 г. и излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ в Мраморно море край Бурса.

При операциите турски служби за сигурност са задържали и шест карабини, 19 пистолета, експлозиви и други материали.

Със съдебно решение е продължено задържането на 61 души, 226 са били освободени, продължават съдебните действия срещу други 448 души.

Междувременно 101 дни продължава гладната стачка на депутатката от Хаккяри (Югоизточна Турция) от прокюрдската Демократична партия на народите Лейла Гювен. Тя настоява за прекратяване на изолацията на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан. Четири кюрдски политически организации също поискаха кюрдският лидер отново да получи възможност за контакти с външния свят. Редом с Гювен гладна стачка са обявили още около 300 затворници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени