Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово отбеляза 11 години от независимостта си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С военен парад Косово отбеляза 11-ата годишнина от обявяването на независимостта си. Хиляди граждани изпълниха центъра на Прищина, който беше украсен както с национални, така и с американски знамена. Пехотни войски с леко въоръжение от сформираната наскоро армия маршируваха по булевардите.

Бившата сръбска област е призната като отделна държава от 116 страни, но не и от Сърбия. Днес тя е най-младата държава в Европа.

По повод годишнината правителството проведе празнична сесия. В кратка реч премиерът Рамуш Харадинай заяви:

"С най-голямо внимание сме се отнасяли към проблемите, поставени пред Косово и правителството. С най-голямо уважение сме следили за интереса на гражданите на Косово. Има много закони и реформи. Има и важни решения като армията на Косово, решения, свързани с Трепча".

Харадинай подчерта, че 2019-а ще бъде годината на консолидация на косовската държава и че ще бъде постигнато споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия. Диалогът с Белград обаче е в застой след наложените от косовска страна 100-процентни вносни мита на сръбски стоки. Брюксел е категоричен, че двете страни трябва да решат разногласията си преди да се присъединят към Европейския съюз.

Президентът на Косово Хашим Тачи оцени независимостта на държавата преди 11 години като "най-емблематичния исторически акт, който институционализира борбата на косовския народ за свобода".

"Вие, войниците на Косовските сили за сигурност, сте нашата гордост. Вие сте истинското свидетелство за успеха на нашата държава и развитието ни. Само преди 11 години тръгнахме по пътя на консолидация на независимата Косовска република. Пред нас днес, драги съграждани, имаме професионална, мултиетническа армия, която служи и защитава най-младата страна в Европа и в света. Тя е готова да допринесе за мира в региона и по света. Очакваме денят, когато нашите войници, заедно с войниците от региона, ще служат на мира по всеки край на света", бяха думите на Тачи към новосформирана армия по случай независимостта на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна