Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе в края на миналата седмица, е във фокуса на чуждите вестници.

Не проблясва надежда за подобряване на отношенията между Запада и Русия, констатира „Комерсант“. Под заглавие „Контурите на едно тъмно бъдеще“ вестникът коментира резултатите от конференцията, показала според него как Западът смята да гради занапред отношенията си с Москва. Русия често бе споменавана на форума, но главно като заплаха за единството и демокрацията в Европейския съюз, отбелязва той.

Вестник „Известия“ обръща внимание на коментара за мюнхенския форум на списание „Шпигел“. Германското издание критикува словото на американския вицепрезидент Майк Пенс, според който през управлението на президента Доналд Тръмп Съединените щати са станали „по-силни от всякога“, превръщайки се отново в „лидер на свободния свят“. Според „Шпигел“ обаче Пенс е описал един „необикновен успореден свят“, който се разминава с реалността. „Америка не е лидер, тя предава позициите си“, пише списанието и констатира, че „преднина печелят“ Русия, Китай и дори Иран.

Коментарът на в. „Ню Йорк таймс“ е озаглавен „Разривът между Тръмп и Европа е открит и бурен“. Изданието посочва, че европейските лидери отдавна са разтревожени, че думите на президента Тръмп могат да унищожат трансатлантическия съюз, който за 7 десетилетия стана по-силен. Те се уповаваха на надеждата, че тези връзки ще издържат на напрежението. Но през последните няколко дни на важната Мюнхенска конференция разривът между Европа и администрацията на Тръмп стана открит, бурен и конкретен, смятат дипломати и анализатори.

В. „Уолстрийт джърнъл“ извежда в заглавие „Мюнхенската конференция накара разделенията в САЩ да изпъкнат „и посочва, че разделена Америка е била изложена на показ в Мюнхен, където републиканци и демократи са предложили конкуриращи се гледища за трансатлантическото партньорство“. Това ще намери отражение в цял свят, пише вестникът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени