Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд инвестира $20 млрд. в Пакистан

принц Мохамед бин Салман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман подписа в Исламабад споразумения с пакистанския премиер Имран Хан за инвестиции на стойност 20 милиарда долара в различни сектори, сред които селското стопанство, нефтохимическа промишленост, добив на полезни изкопаеми, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Тази вечер принц Салман заминава за Индия, където ще има среща с премиера Нарендра Моди, а след това в четвъртък и петък ще бъде в Китай.

Според анализатори азиатската обиколка на принца - най-значимата му поява на международната сцена след участието в срещата на върха на Г-20 в Аржентина през декември миналата година - цели да осигури на Саудитска Арабия добра позиция на регионалния пазар, който е в растеж, и да покаже на Запада, че принцът все още има съюзници въпреки „аферата Хашоги“.

Саудитският министър на информацията Турки ал Шабана опроверга днес информации в британски медии, че саудитският престолонаследник се опитвал да купи футболния клуб „Манчестър Юнайтед“. Министърът каза, че тези информации са напълно неверни. Той заяви, че представители на клуба са имали среща с представители на саудитския суверенен фонд за инвестиции, за да обсъдят с него възможности за спонсорство.

Вчера в. „Сън“ написа, че принц Мохамед бин Салман е в процес на придобиване на „Манчестър Юнайтед“, като сделката била на стойност 3,8 милиарда лири. Според изданието офертата за придобиване на клуба била направена още през октомври, но заради отзвука от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги не последвало развитие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна