Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем депутати напуснаха британската Лейбъристка партия

Джеръми Корбин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания седем депутати от Лейбъристката партия я напуснаха в знак на протест срещу политиката на лидера Джеръми Корбин по отношение на Брекзит и антисемитизма. Седемте депутати, сред които влиятелните Лусиана Бъргър и Чука Умуна, изтъкнаха, че взетото решение е било изключително трудно - някои от тях са членове на Лейбъристката партия  повече от 30 години, но те не могат повече да подкрепят партия, която не защитава техните ценности.

Според някои от тях ръководството и най-вече лидерът Джеръми Корбин е предал членовете по въпроса за Европа, като подкрепя Брекзит и отказва втори референдум. Други са недоволни от становището на Корбин по въпросите на антисемитизма. Трети смятат, че се прави крайноляв завой в политиката. Депутатите обявиха, че не основават нова политческа партия, а остават в парламента като независима група. Чука Умуна изтъкна, че депутатите са предприели първата стъпка и призовават и други лейбъристи, както и членове на други партии, да ги последват в „изграждането на нова политика“, както се изрази.

След оставките лидерът Джеръми Корбин заяви: „Разочарован съм, че тези депутати не смятат, че са в състояние да продължават да работят заедно за политиката на лейбъристите, която вдъхнови милиони на последните избори през 2017 година. Някои лейбъристи обаче обвиниха 7-те депутати, че проявяват пълно неуважение към партията и я изоставят в решителен момент.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна