Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дилян Николчев: Светият синод трябва да излезе със становище за канонизирането на Левски

Снимка: Радио София



Светият синод трябва да излезе с ясно решение по канонизирането на Васил Левски за светец, каза в интерв за 12+3 богословът доц. Дилян Николчев.

Според него "Левски е човек, който загива мъченически за вярата и доводите на противниците на канонизирането не звучат убедително. Вижда се отчетливо съпричастността на Левски към бога и църквата. Има и почит към Васил Левски, към йеродякон Игнатий не само като деец на национално-освободителното движение, а като човек, който загива мъченически за вярата. "

В други поместни църкви почитта към даден светец започва от местна църковна общност и в продължение на десетилетия и столетия се добива почит на святост. У нас под руско влияние се прави точно обратното, всичко е формализирано. Светият синод съставя комисия и след години казва думата си за някой светец. Процесът е обърнат. Това е порочна практика, смята доц. Николчев.

Той обясни, че "за канонизиране не е задължително да има чудо. Имаме три големи групи светии - загинали мъченически, изповедници и подвижници на благочестието. В контекста на паметта на Васил Левски по-скоро говорим за първата група."

Левски загива не само за род, но и за вяра, подчерта доц. Николчев.

Още по темата чуйте в интервюто в звуковия файл.

 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени