Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив старт на европейската търговия след силното петъчно поскъпване на акциите

Уолстрийт е в почивка в понеделник заради Деня на президента

Европейските борси стартираха търговията в понеделник с предпазливи повишения, следвайки силното поскъпване на акциите в петък на фона на засилващия се инвеститорски оптимизъм за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай.

Общият индекс Stoxx Europе 600 нарасна за кратко към 4-месечен връх от 369,71 пункта (най-високо ниво от 10-ти октомври 2018-а година), следвайки петъчен ръст с 1,4% и седмично поскъпване от 3% (най-солиден седмичен ръст от последната седмица на октомври).

Френският фондов индекс CAC 40 се повиши с 0,25%, задълбочавайки ралито от петък с 1,8% и поскъпването с цели 3,9% в рамките на изминалата седмица, достигайки за кратко най-високо ниво от средата на октомври 2018-а година.

Германският индекс DAX 30 също стартира търговията в понеделник с предпазливо повишение след петъчен ръст с 1,9% и седмичен скок с 3,6% (най-солидно повишение през последната седмица от 11 месеца насам), преди обаче да парира първоначалните печалби, понижавайки се с 0,25%.

Негативно влияние върху търговията на борсата във Франкфурт оказват инвеститорските притеснения относно автомобилния сектор, след като в неделя Търговският департамент на САЩ представи на президента Доналд Тръмп своя доклад, касаещ важния въпрос, дали вноса на автомобили представлява заплаха за националната сигурност и дали с оглед на това не трябва да бъдат повишени автомобилните мита с до 25%. Акциите на Volkswagen се понижават с 0,75%, на Daimler - с 0,85% и на BMW - с 0,45%.

Акциите на френския автомобилен гигант Renault пък се понижават с 1,68%, което ограничи и голям част от първоначалния нов подем на индекса CAC40, като той вече нараства с едва 0,09%.

Британският индекс FTSE100 пък се понижава с 0,2%, след като през миналата седмица нарасна с 2,3%.

В същото време европейските банковите акции продължават да поскъпват силно за втора поредна сесия на търговия, като общият EURO STOXX Banks Index нараства с 1,27% след петъчен скок с 2,7%. Основна подкрепа за това оказват изказвания на членове на ЕЦБ, че е възможно банката да обмисли нов кръг от програмата си за дългосрочно евтино кредитиране на банковия сектор, известна като TLTRO.

Първоначалният нов подем на борсите на стария континент обаче се ограничи отчасти в резултат на днешно поевтиняване на щатския долари спрямо основните европейски валути. Еврото поскъпва с 0,35% към 5-дневен връх около 1,1333 щатски долара, отправяйки поглед към бившите важни върхове около 1,1339/1,1340 областта от 12-ти и 13-ти февруари, отскачайки силно от петъчното тримесечно дъно около 1,1234 нивото (най-слабо евро от 13-ти ноември 2018-а година). В същото време и паундът нараства с 0,35% към петдневен връх от 1,2937 долара, поскъпвайки рязко от 4-седмичното дъно около 1,2773 нивото, достигнато по време на търговията на 14-ти февруари.

Това поскъпване на еврото и паунда спрямо щатския долар ограничи и новото нарастване на общия фондов индекс Stoxx Europe, който се повишава по време на днешната следобедна търговия с едва 0,09%.

Въпреки солидния отскок на европейските борси от техните декемврийски двугодишни дъна, това възходящо движение все още не успява да привлече допълнителен инвеститорски интерес към пазарите на стария континент. Според последното проучване на Bank America Merrill Lynch в рамките на изминалата седмица е имало най-силен инвеститорски отлив от европейските пазари на акции от повече от две и половина години насам. Инвеститорите са изтеглили цели 5,94 млрд. долара от европейските фондове, управляващи активи под формата на акции, през седмицата до 13-ти февруари, което представлява най-драматичен спад от юли 2016-а година. От началото на годината бяха изтеглени инвеститорски вложение в европейски акции за 14,76 млрд. долара, въпреки че по същото време индексът Stoxx Europe 600 нарасна с над 9%.

За разлика от европейските борси, азиатските пазари на акции продължиха силното си възходящо движение в понеделник на фона на запазващия се инвеститорски оптимизъм относно продължаващите преговори между САЩ и Китай, които се преместват през тази седмица от Пекин във Вашингтон. Китайският индекс Shanghai Composite приключи днешната търговия с ръст от 2,68%, индексът Hang Seng се повиши с 1,6%, южнокорейският Kospi - с 0,67% и японският Nikkei - с 1,82%.

В понеделник финансовите пазари в САЩ ще останат затворени с оглед на Деня на президента. Няма да работят фондовите борси New York Stock Exchange и Nasdaq, като и Sifma (Securities Industry and Financial Markets Association) препоръча да няма търговия на дългови пазар. Днес ще бъде прекратена и търговията на фючърси и опции на CME Group, което означава, че в обичайните часове за американска търговия няма да се търгуват фючърсите на американския лек суров петрол и на златото. Инвеститорите обаче ще могат да сключват сделки за стокови фючърси на електронната платформа Globex до 20:00 часа българско време.

По този начин инвеститорите на Уолстрийт ще си поемат въздух след петъчния силен ръст на основните фондови индекси към нови най-високи нива от началото на миналия декември. Индексът DJIA нарасна в петък с цели 443 пункта (скок с 1,74%), индексът S&P500 се повиши с 1,09%, а технологичният Nasdaq Composite - с 0,61%. По този начин индексът на сините чипове DJIA нарасна с осма поредна седмица за пръв от началото на ноември 2017-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени