Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)Споделеното родителство в „Денят на бащата“ по БНТ

БНР Новини
Снимка: deniatnabashtata.bnt.bg

Днес е премиерата на новия български сериал „Денят на бащата“ по БНТ. Историята в сериала ще бъде представена в 6 епизода по 1 час. Тя разказва за последствията от раздялата в едно семейство и пътя, по който поема детето след нея. Сериалът засяга малко познатия у нас, поне като название, „синдром на родителското отчуждение“ (PAS).

По данни на Европейската комисия на всеки два брака в Европа се пада един развод. Тази тенденция поставя началото на този сравнително нов социален феномен. Днес в цяла Европа има организации, които се опитват да постигнат промени в националните законодателства, за да изградят работеща законова основа за „споделено родителство“. Това все още е изключително трудно, тъй като почти навсякъде преобладава схващането, че майката е тази, която притежава неоспоримо правата върху детето.

Разбира се, има доста случаи, в които родителските права се дават и на бащата, особено у нас.

Режисьор на тази модерна семейна драма е Павел Веснаков. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които имат зад гърба си хитови сериали като „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и „Революция Z“. Повече подробности чуйте в репортажа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени