Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sky News: Хонда ще затвори британския си автомобилен завод в Суиндън, закривайки 3500 работни места

Завод на "Хонда" в Суиндън, Великобритания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японската компания "Хонда" се очаква да обяви, че ще затвори своя британски автомобилен завод в Суиндън, закривайки 3500 работни места, съобщи в понеделник телевизия Sky News.

Според Sky официалното съобщение на "Хонда" може да бъде факт във вторник, когато японската компания обяви, че заводът в Суиндън ще трябва да бъде затворен през 2022 година.

На този етап няма потвърждение на информацията от страна на говорител на Honda. Говорител на британското бизнес министерство обаче заяви: "Това са спекулации, така че няма да го коментираме".

През миналата година "Хонда" произведе малко над 160 хиляди автомобила в британската си фабрика, където се правят моделите Civic и CV-R, което представлява малко над 10% от общата производство във Великобритания на 1,52 милиона автомобила годишно.

От японската компания заявиха през миналия месец, че ще затворят временно британските си операции за шест дни през месец април, за да помогнат за справяне с възможните гранични проблеми след оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, което по план трябва да стане на 29-и март. "Хонда" също така посочи, че се подготвя да увеличи предварително продукцията си в завода, за да изгради запаси, или за да достави вече сглобените автомобили в чужбина.

Смята се, че фактори, различни от все още неясния процес на Брекзит, са допринесли за това решение на Honda, съобщава Sky News, но допълва, че едно подобно съобщение ще бъде факт малко повече от две седмици, след като друга голяма японска компания "Нисан" отмени плановете си за производство на X-Trail спортни автомобили във Великобритания.

Междувременно и Би Би Си съобщи, че Honda ще обяви затварянето на завода си в Суиндън.

Агенция Ройтерс пък напомня, че японските автомобилни производители "Нисан", "Хонда" и "Тойота" произвеждат около половината от британските автомобили и заедно с останалата част от автомобилния сектора са привърженици на свободната и неограничена търговия след Брекзит, призовавайки политиците на Острова да осигурят възможно най-скоро яснота по този ключов въпрос.

През миналата седмица американският производител на автомобили "Форд" пък е заявил пред британския премиер Тереза Мей, че заради Брекзит може да се наложи да премести част от производството си извън Великобритания, според източник, цитирани от Ройтерс.

Компанията "Хонда", която изпитваше трудности в Европа и увеличаваше през последните години дела на произвежданите автомобили, предназначени за продажба извън стария континент, отбеляза по-рано този месец, че производствените ѝ обеми ще бъдат намалени до 570 автомобила на ден и че ще бъдат съкратени работни места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна